Overslaan en naar de inhoud gaan

Winnaar Nieuwbouwprijs 2012: Borneohof

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is toegekend aan wooncomplex De Borneohof in Amsterdam-Oost. Het 67 woningen tellende blok aan het Javaplein is een project van de Alliantie Ontwikkeling. Geusebroek Stefanova Architectenbureau leverde het ontwerp. De hoofdarchitect Peter Geusebroek is tegenwoordig bureaupartner van het dit jaar opgerichte bureau Geusebroek Verheij Architecten. De Borneohof omvat behalve 6.800 vierkante meter aan woningen, een filiaal van de openbare bibliotheek, commerciële ruimten en een parkeergarage voor 176 auto's. De Borneohof behaalde twintig procent van de ruim tienduizend stemmen.

Tweede werd een bouwproject aan het Kastanjeplein. De derde plek was voor woontoren New Kit. De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is voor de zesde keer uitgereikt. Vorig jaar werd de prijs gewonnen door woongebouw Verdana in Het Funen.

In deze video neemt Susanne Heering ons mee naar het hart van de Indische buurt. Opdrachtgever Anne Wilbers van De Alliantie geeft aan dat de bouw van dit nieuwe complex tot doel heeft iets toe te voegen aan de buurt. De Borneohof is de plek waar de Indische buurt samen kan komen. Voor bouwer Lukas Deurwaarder is het proces een toppunt geweest van binnenstedelijk bouwen. Bewoners Gijs Barends en Seriana van den Berg vinden het een mooi contrast dat aan de achterkant van de woning de rust heerst in de binnentuin en aan de voorkant reuring is op straat. Ze zijn gevallen voor de vele ramen in het pand en vinden het lekker dat je snel in het centrum bent maar ook vlakbij de snelweg en het Flevopark.

Bron
AT5