Voortaan betalen voor WoningNet

24.06.2011

Voortaan betalen voor WoningNet

Woningzoekenden in de Stadsregio Amsterdam moeten vanaf 1 juli jaarlijks 10 euro betalen om ingeschreven te blijven bij WoningNet. Tot nu toe betalen  zij alleen eenmalige inschrijvingskosten; die worden nu verlaagd van 60 naar 50 euro.

De kosten van het WoningNet-systeem worden tot nu grotendeels betaald door de corporaties. Met de jaarlijkse verlengingskosten wordt een substantieel deel van de kosten gedekt. In 2010 waren er ruim 470.000 woningzoekenden ingeschreven, waarvan er ruim 89.000 een of meer keer reageerden op een woning.

De Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties verwacht een afname van het aantal inschrijvingen. Een deel van de niet-actieve woningzoekenden zal zijn inschrijving niet verlengen; hetzelfde gaat op voor woningzoekenden die vanwege de Europese inkomensgrens van 33.614 euro niet meer in aanmerking komt voor een sociale huurwoning. "Een deel daarvan zal dat jaarlijkse tientje niet willen betalen; een ander deel wel vanwege de kans op een daling van het inkomen", aldus Manon Tjoa van de AFWC.