VVD zet vraagtekens bij boetes zelfbouw

31.10.2011

VVD zet vraagtekens bij boetes zelfbouw

VVD-raadslid Daniël van der Ree heeft vragen gesteld over de hoge boete voor zelfbouwer Simon Spier. Op 22 oktober 2011 berichtte Het Parool over de zelfbouwer Spier. In 2008 nam hij een zelfbouwkavel in erfpacht op het Steigereiland-Zuid op IJburg. Naar eigen zeggen liep hij vooral door het faillissement van zijn aannemer vertraging op met de oplevering van zijn huis. Vanwege deze vertraging legde het OGA (Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam) hem een boete op van €110.000, te weten 10.000 per maand te late oplevering.
Boetes bij te late oplevering worden opgelegd om de overlast die hierdoor wordt veroorzaakt voor anderen tot een minimum te beperken. Volgens het OGA is de hoogte van de boete bewust substantieel zodat deze daadwerkelijk effect heeft. Van der Ree wil onder andere weten van het college of institutionele bouwers vergelijkbare boetes krijgen. 

De vragen zijn actueel omdat zelfbouw momenteel een van de speerpunten is van de Gemeente Amsterdam. Door middel van een campagne, website en zelfbouwmarkt worden mensen overgehaald een kavel in erfpacht te nemen, een huis te (laten) ontwerpen en zelf te (laten) bouwen.

De volledige vragenlijst van Van der Ree vindt u HIER.