Het project leek te stranden, maar wooncoöperatie De Nieuwe Meent kan toch gaan bouwen aan het Archimedesplantsoen in Amsterdam Oost. De financiering is rond en daarmee is de grootste horde genomen. Op 14 september tekende de wooncoöperatie een hypotheekovereenkomst met Rabobank. Gelijktijdig werd met de gemeente Amsterdam de erfpachtovereenkomst getekend en een lening uit het duurzaamheids- en stimuleringsfonds afgesloten. In combinatie met door uitgegeven obligaties is de financiering nu rond. Uiterlijk 1 december start de bouw van veertig woningen voor 55 mensen, aldus de wooncoöperatie.
Gestegen bouwkosten
In Amsterdam een wooncoöperatie realiseren is een helse opgave. De initiatiefnemers van De Nieuwe Meent kunnen daarover meepraten. De leden zijn sinds 2018 aan het werk om een duurzaam en inclusief wooncomplex te realiseren dat betaalbare huisvesting biedt aan een groep mensen. Begin dit jaar dreigde het project, waarvan alle vergunningen al waren verleend, definitief vast te lopen vanwege bouwkostenstijgingen als gevolg van vertragingen. De coöperatie verweet dat ook de gemeente Amsterdam. Die zou vanwege een onjuiste erfpachtberekening en een slepende vergunningprocedure voor vertraging hebben gezorgd.
Blauwdruk
Wat ook niet hielp is dat er bij Nederlandse banken geen traditie is om hypotheken aan wooncoöperaties te verstrekken. De afgelopen maanden voerden dNM, Rabobank en de gemeente Amsterdam vele gesprekken om er uit te komen. Dat is gelukt. De Rabobank ziet nu deze samenwerking als een blauwdruk voor hoe ook andere wooncoöperaties kunnen worden gefinancierd. Erik Versnel, directeur Rabobank Amsterdam: “De grootste problemen op de woningmarkt spelen voor de lage- en middeninkomens. Een wooncoöperatie is een mooie manier om woonomgevingen te creëren die juist deze doelgroep een thuis bieden. Als coöperatieve bank zijn we trots om een bijdrage te leveren aan de realisatie van deze unieke woonvorm.”
De Nieuwe Meent heeft niet alleen als doel om betaalbare huisvesting te bieden, maar ook om sociale cohesie te bevorderen, eenzaamheid tegen te gaan en bij te dragen aan een duurzaam betaalbare stad. Zo zal het pand ruimte bieden aan een duurzame onderneming en zijn de gemeenschappelijke ruimtes ook beschikbaar voor buurtinitiatieven.