Wethouder Ivens: 'Rijk moet de huurprijzen van marktwoningen maximeren'

18.11.17
Wethouder Ivens: 'Rijk moet de huurprijzen van marktwoningen maximeren'

Gemeenten hebben onvoldoende instrumenten om bestaande woningen betaalbaar te houden. Dat schrijft SP-wethouder Ivens van Wonen zaterdag in een opiniestuk in het Parool. Ook Den Haag moet volgens hem betaalbaar wonen tot topprioriteit verklaren.

Volgens Ivens is een betaalbare woning in Amsterdam bijna niet meer te vinden. Beleggers kopen koopwoningen op en verhuren die voor de hoofdprijs. En ook corporaties kunnen door de Verhuurdersheffing weinig anders doen dan sociale huurwoningen liberaliseren. Dat maakt de stad, zo schrijf Ivens, onbetaalbaar. “Als we nu niets veranderen, dan is Amsterdam straks alleen nog maar toegankelijk voor bankiers, beleggers en expats.”

Ivens benadrukt dat veel mensen geen vrije sector huurwoning met een huurprijs tussen 710 en 971 euro kunnen betalen. Ongeveer vijftig procent van de Amsterdamse huishoudens heeft een gemiddeld inkomen van rond de 36.165 euro per jaar. Amsterdam probeert hen wel een beetje te helpen. Er worden jaarlijks ruim duizend woningen gebouwd die verhuurd worden voor gemiddeld 850 euro per maand. Corporaties moeten het merendeel van hun geliberaliseerde woningen voor gemiddeld 850 euro per maand verhuren. En in de Amsterdamse nieuwbouw is voor 80 procent sprake van betaalbaar bouwen voor mensen met een kleine tot gemiddelde portemonnee.

Maar wethouder Ivens, lijsttrekker voor de SP bij de komende gemeenteraadsverkiezingen, wil meer. “Met corporaties wil ik afspreken dat sociale woningen niet meer verdwijnen en dat er geen geliberaliseerde woning meer wordt verhuurd voor meer dan 1000 euro per maand. Ik wil dat het Rijk de huurprijs van markthuurwoningen maximeert. En gewone Amsterdammers mogen niet meer verdrongen worden van de koopmarkt door beleggers.”

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS