Overslaan en naar de inhoud gaan

Woningbouwambities kabinet raken uit beeld, of nemen corporaties het stokje over?

Image

Een dag nadat Amsterdam meldde een recordaantal nieuwbouwwoningen in aanbouw te hebben genomen, komt het Economisch Instituut van de Bouw (EIB) met heel ander nieuws over 2022: de productiegroei bij de nieuwbouw in Nederland viel veel lager uit dan verwacht. Het EIB spreekt haar zorgen uit over de productie en de werkgelegenheid in de bouwsector. Na jaren van forse groei zou de bouw zich moeten opmaken voor krimp. Het EIB vreest dat de nieuwbouw van woningen sterk terug gaat vallen en alleen de investeringen in duurzaamheid toe blijven nemen. Daarmee verdwijnt de groei naar een jaarproductie van 100.000 woningen per jaar, zoals minister Hugo de Jonge voor ogen heeft, uit zicht. Teken aan de wand is dat vorig jaar bijna 13 procent minder bouwvergunningen werden afgegeven dan in 2021.

In een reactie zegt Aedes-voorzitter Martin van Rijn dat de woningcorporaties klaar staan om de bouwsector aan het werk te houden: ‘Als we er met zijn allen de schouders onder zetten hoeft de nieuwbouw niet terug te vallen. Als er betaalbare bouwgrond is en er geschikte locaties zijn, kunnen wij aan de slag."

Het kan volgens hem niet zo zijn dat bouwlocaties ongebruikt blijven liggen omdat er nu even wat minder rendement te behalen is. "Wat mij betreft mag de minister ook daar meer regie opnemen. Soms kunnen dingen, simpel weg omdat het moet."

Trefwoorden