Woningen Karspelhof genomineerd voor Gouden A.A.P 2019

15.03.19
Woningen Karspelhof genomineerd voor Gouden A.A.P 2019

Het door Synchroon ontwikkelde Karspelhof in Amsterdam-Zuidoost is een van de tien genomineerden voor de twaalfde editie van de Amsterdamse Architectuurprijs. Het door Geurst & Schulze Architecten ontworpen klimaatneutrale buurtje bestaat uit 50 koopwoningen, 69 vrije sector huurwoningen en 31 reguliere huurwoningen. De huurwoningen zijn in bezit van Syntrus Achmea.

Tot de andere genomineerde woningprojecten behoren het door een particuliere opdrachtgever gebouwde Driegeneratiehuis (BETA office for architecture & the city) aan de Klaprozenweg in Amsterdam-Noord en woon-werkgebouw Pondok aan de Westlandgracht in Nieuw-West (CRUQ architectuur & stedenbouw in samenwerking met Urban Echoes en Monika Pieroth). Verder zijn een kantoorgebouw (Rivierstaete), twee hotels (Jakarta, QO), twee schoolgebouwen (FedLev, Hyperion Lyceum), de renovatie van de Oostlijn en de stations van de Noord/Zuid-lijn genomineerd.

De oogst van 2018 laat volgens architectuurcentrum Arcam een stad in de lift zien. "Ruim 140 projecten zijn opgeleverd. Hiermee is de stad meer dan zevenduizend woningen, twaalf schoolgebouwen en twintig kantoren rijker. Opvallend zijn de grote hotels aan de rand van de stad en grootschalige gebiedsontwikkelingen zoals de Houthaven, het Amstelkwartier en Buiksloterham. Uit al deze ontwikkelingen blijkt de noodzaak om te verdichten: oude gebouwen worden ‘opgetopt’, nieuwbouw wordt ‘ingepast’ en multifunctionaliteit is de standaard." De award wordt op 17 april uitgereikt.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS