"Woonbeleid van gemeente Amsterdam is 'killing' voor de woningproductie"

12.05.18
Wienke Bodewes (Amvest)
"Woonbeleid van gemeente Amsterdam is 'killing' voor de woningproductie"
Als het gemeentelijk woonbeleid niet verandert, stopt Amvest met bouwen in de stad. Projecten zijn door een overmaat aan regels niet meer rendabel te ontwikkelen, aldus algemeen directeur Wienke Bodewes in Het Parool. Dat komt vooral door de nieuwe 40-40-20 regel, waardoor er slechts 20 procent overblijft voor koopwoningen. Die regel is volgens Bodewes "killing" voor de woningmarkt. Hij voorspelt dat de nieuwbouw enorm zal vertragen als het nieuwe college krampachtig aan dit voornemen vasthoudt.
 
Amvest is een van de belangrijke vastgoedontwikkelaars in Amsterdam. Momenteel ontwikkelt de pensioenbelegger onder andere het Cruquiusgebied en heeft het eerder - met andere partijen - het Overhoeksgebied in Noord gerealiseerd. Amvest is niet de enige vastgoedontwikkelaar die te hoop loopt tegen het nieuwe beleid van Amsterdam om vooral betaalbare huurwoningen te bouwen.
Bodewes gaat later dit jaar met pensioen. Eerder werkte hij bij Ymere en de gemeente Rotterdam. Hij begrijpt daardoor naar eigen zeggen de dilemma's van de hoofdstedelijke politici. Juist daarom voelt hij zich geroepen kritiek uit te oefenen, zegt hij in een groot interview in Het Parool. De keuzes die Amsterdam nu maakt om de woningschaarste te bestrijden zijn volgens hem teveel kortetermijn politiek. Hij voorspelt dat Amsterdam zijn enorme bouwambities niet kan realiseren met de huidige regeldruk. Als voorbeeld noemt hij een project in Zuidoost, waar Amvest een kantoorcomplex wil ombouwen tot 900 woningen. Die ontwikkeling is stilgelegd omdat het volgens Bodewes onmogelijk bleek de locatie rendabel te herontwikkelen. "Zolang deze rigide regelgeving er is, wacht ik wel even met het ontwikkelen van nieuwe stukken grond. Ik weiger om lelijke wijken aan deze mooie stad toe te voegen." Binnen het 40-40-20 beleid worden bouwers volgens hem gedwongen te kiezen voor goedkope, laagwaardige woningen.
Bodewes pleit ook voor grote bouwprojecten rondom Amsterdam die snel kunnen worden opgeleverd: "We moeten in Nederland durven om grote stappen te zetten."
 
Zie hier het volledige interview: "Door Amsterdams woonbeleid is bouwen niet meer rendabel" (Parool, 12 mei 2018)
  
Deel

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS