Woonbond tegen einde puntenstelsel bij transformatie

05.05.2015
Image

De Nederlandse Woonbond is tegen het overboord gooien van het puntenstelsel dat de maximum huurprijs bepaalt. Op verzoek van minister Blok berekende het Economisch instituut voor de Bouw (EIB)) het effect van het afschaffen van het puntensysteem voor tot huurwoningen omgebouwde lege kantoorpanden. Dit zorgt volgens de Woonbond niet alleen voor een ernstige aantasting van de huurbescherming. Het schrappen van het puntenstelsel levert ook amper extra woningen op.
Het EIB heeft gekeken naar de effecten van het niet laten gelden van de verhuurdersheffing voor dit type woningen. De voorstellen komen voort uit een motie van PvdA en de VVD. De maatregelen leveren hooguit 550 woningen per jaar op, waarvan een belangrijk deel komt doordat er geen verhuurdersheffing over deze woningen wordt betaald.
De Woonbond is voorstander van het ombouwen van kantoorpanden tot huurwoningen, maar dat kan prima zonder het puntenstelsel voor deze groep huurders overboord te gooien. `Dit levert amper extra woningen op en legt een bom onder de huurbescherming,’ zegt t Ronald Paping, directeur van de Nederlandse Woonbond.`Op deze manier komen mensen noodgedwongen in een snel omgebouwde woning terecht, zonder dat de prijs-kwaliteit verhouding wettelijk gewaarborgd is.’
Woningzoekenden die de woningen in omgebouwde kantoorpanden gaan huren zijn naar de mening van de Woonbond gewoon huurders. Zij horen dezelfde rechten te hebben als andere huurders. `Het is absurd om deze groep niet dezelfde wettelijke bescherming tegen gigantische huurprijzen te geven,’ aldus Paping.