Overslaan en naar de inhoud gaan

Wooncoöperatie De Warren succesvol met crowdfunding

Image

Na enkele weken crowdfunding staat de teller voor Wooncoöperatie De Warren al op 100.000 euro. Het eerste doel is daarmee volgens de bouwgroep behaald. De Warren gaat 36 duurzame en betaalbare sociale- en middeldure huurwoningen realiseren op Centrumeiland in Amsterdam voor starters en gezinnen. Het is de eerste zelfbouw-wooncoöperatie die in Amsterdam via een gemeentelijke tender een plek heeft verworven.

De wooncoöperatie wil via crowdfunding uiteindelijk 300.000 euro ophalen via de uitgifte van obligaties van 250 euro. Daarmee kan een deel van de investering in de duurzame nieuwbouw worden gefinancierd. De obligaties geven recht op een jaarlijkse rente van 2,3% bij een looptijd van 7 jaar, 2,5% bij 15 jaar en 2,7% bij 20 jaar. Volgens penningmeester Jacob-Jan Koopmans is de extra financiering nodig "om onze enorm hoge duurzaamheidsambities ook waar te kunnen maken als er mogelijke tegenvallers voorbij komen tijdens de bouw". De crowdfunding loopt nog tot 30 april 2019 en is te vinden via www.dewarren.co/crowdfunding.
De Warren maakt naast de crowdfunding gebruik van drie andere soorten financiering: het grootste gedeelte van de som is een lening van de GLS, een duurzame en coöperatieve Duitse bank. Daarnaast investeert ook het Participatiefonds Duurzame Economie Noord-Holland in het project en maakt De Warren gebruik van verschillende duurzaamheidssubsidies.

Om hun gemeenschappelijke woondroom te realiseren, richten zeven jonge mensen in 2017 Wooncoöperatie De Warren op. In maart 2018 won de groep de tender-wedstrijd voor een kavel op Centrumeiland van IJburg. Samen met inmiddels een groep van 50 ontwerpers, ondernemers en kunstenaars realiseren zij 36 sociale- en middeldure huurwoningen die zij in begin 2021 verwachten te betrekken.

Trefwoorden