Overslaan en naar de inhoud gaan

Ymere geraakt door onregelmatigheden bij co-maker Etro Vastgoedzorg

Image

Woningcorporatie Ymere heeft bij interne controles ontdekt dat co-maker Etro Vastgoedzorg uit Wormerveer factuurfraude heeft gepleegd. Twee Etro-medewerkers zijn op non-actief gesteld. Daarbij kregen ze hulp van een onderaannemer. De samenwerking met deze onderaannemer is verbroken. Bij de onregelmatigheden waren géén medewerkers van Ymere betrokken.

Alle ten onrechte in rekening gebrachte kosten worden door Etro vergoed, zo meldt Ymere. Over de omvang van de factuurfraude doet de corporatie geen mededelingen. De fraude bestond uit het kunstmatig ophogen van facturen of in rekening brengen van niet uitgevoerde onderhoudswerkzaamheden van woningen voor persoonlijk gewin. De twee betrokken Etro-medewerkers werkten daarbij samen met één onderaannemer.

Etro Vastgoedzorg voert voor Ymere het dagelijkse onderhoud uit in de regio Haarlem en Haarlemmermeer. Het bouwbedrijf is één van de zogenoemde co-makers van de woningcorporatie. “Daarbij krijgen en dragen co-makers veel verantwoordelijkheid bij het onderhoud van onze huurwoningen”, legt Jeroen Mennink, directeur vastgoedbeheer bij Ymere, uit. “Professionaliteit en vakmanschap zijn daarbij even belangrijk als een goede relatie en onderling vertrouwen. Van dat laatste is misbruik gemaakt."
De kwestie kwam volgens Mennink aan het licht bij interne controles. “We zijn altijd scherp op fraude. Ik noem geen details, maar het viel mijn collega’s op dat een aantal zaken niet klopten. Daarop zijn we een onderzoek gestart. Ons vermoeden bleek helaas juist.” Uit eigen onderzoek van Ymere en het door Etro ingeschakelde externe onderzoeksbureau Hoffmann Bedrijfsrecherche blijkt dat er géén Ymere-medewerkers betrokken zijn geweest bij de frauduleuze handelingen. Ook het management van Etro was niet op de hoogte. Etro Vastgoedzorg vergoedt alle ten onrechte in rekening gebrachte kosten. De twee betrokken Etro-medewerkers zijn op non-actief gesteld in afwachting van verdere disciplinaire maatregelen. De relatie met de onderaannemer is verbroken.