Overslaan en naar de inhoud gaan

Ymere realiseert 24 sociale huurwoningen in project Ripperda in Haarlem

Image

Woningcorporatie Ymere bouwt aan de Kleverlaan in Haarlem 24 sociale huurappartementen. De bouw van sociale huur is mogelijk na het mislukken van plannen voor huurappartementen in het middensegment. Woningbouw op die locatie aan de Kleverlaan kent een lange geschiedenis. Aanvankelijk zouden er zes grondgebonden woningen worden gebouwd. Twee jaar geleden stemde de gemeente in met verandering van het programma naar 24 huurappartementen in het middensegment, maar daarna haakte de belegger af vanwege gestegen bouwkosten. Ontwikkelaar Slokker en woningcorporatie Ymere toonden zich vervolgens bereid om binnen het bestaande plan sociale huurappartementen te bouwen. 

Om de bouw van sociale huur mogelijk te maken, hebben ontwikkelaar, corporatie en gemeente financiële concessies gedaan, zo meldt wethouder Floor Roduner (PvdA) aan de gemeenteraad. Zo verlaagde de gemeente Haarlem de eerder gewenste grondopbrengst. Ook hoeft de ontwikkelaar niet te betalen voor negen parkeerplekken in de parkeergarage onder het Sint Jorisveld. Verder is met succes een beroep gedaan op een Rijksbijdrage uit de Startbouwimpuls van 300.000 euro. Voorwaarde is wel dat Slokker uiterlijk dit najaar start met de bouw. 
Met deze ontwikkeling wordt project Ripperda – herontwikkeling van de voormalige Ripperda Kazerne en nieuwbouw op het omliggende terrein - na twintig jaar afgerond. De bouw past bij het beleid van Haarlem om juist aan financieel draagkrachtige wijken als het Ter Kleefkwartier sociale huurwoningen toe te voegen.