Zelfbouwmarkt op 29 oktober op Westergasterrein

05.10.16
Zelfbouwmarkt op 29 oktober op Westergasterrein
Op zaterdag 29 oktober organiseert de gemeente Amsterdam de jaarlijkse Zelfbouwmarkt. De locatie is deze keer het Westergasterrein. Het heeft dit jaar geen zin meer om weken eerder in de wachtrij te gaan staan, want het principe 'wie het eerst komt, het eerst maalt' wordt verlaten. Er wordt dit jaar geloot en het kavelaanbod wordt pas op de dag zelf bekendgemaakt. Bovendien mogen kavels of net afgebouwde woningen niet meer worden doorverkocht; er geldt een woonplicht van drie jaar. De vele zelfbouwkavels van het Centrumeiland van IJburg gaan overigens nog niet in de verkoop.
 
De belangstelling voor zelfbouw is in Amsterdam enorm gegroeid. Dat had tot gevolg dat geïnteresseerden bij de jaarlijkse zelfbouwmarkt wekenlang in de rij gingen staan om een gewilde kavel te bemachtigen. Ook wist een enkele zelfbouwer vorig jaar meerdere gewilde kavels te bemachtigen. Na de vorige editie besloot wethouder Ivens daarom de procedures rond de uitgifte van kavels te wijzigen: "Om ervoor te zorgen dat de zelfbouwkavels terecht komen bij personen die daadwerkelijk de woning gaan bewonen en speculatie tegen te gaan, scherpt het college de regels aan", aldus Ivens in februari van 2016. Toen werd ook besloten om een woonplicht in de contracten op te nemen. Die is nu op minimaal drie jaar gesteld.
Dit jaar gaat de gemeente over op een inschrijf- en lotingprocedure en worden de individuele kavels toegewezen op basis van loting. Op 29 oktober gaat de site open; geïnteresseerden hebben dan vier weken om zich in te schrijven. Men kan meerdere voorkeuren in de gewenste rangorde opgeven. Na het sluiten van de inschrijving worden de kavels door een notaris via loting toegewezen. Op de zelfbouwsite van de gemeente Amsterdam staan alle voorwaarden voor de inschrijving.
 

Trefwoorden:

Deel

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS