Overslaan en naar de inhoud gaan

Wooncoöperatie Akropolis IJburg heeft financiering rond. Nog zes initiatieven in de pijplijn

Image

De komst van een vierde zelfbouw wooncoöperatie in Amsterdam is een feit. De aanneemovereenkomst voor Akropolis IJburg is gesloten. Het is opmerkelijk genoeg de Rabobank zelf die een persbericht rondstuurt dat het de wooncoöperatie is gelukt om de financiering rond te krijgen. Tot voor kort waren Nederlandse banken uitermate terughoudend om hypotheken te verstrekken aan wooncoöperaties. De Rabobank heeft die schroom van zich afgeworpen en wil er zich nu zelfs sterk voor maken dat 'deze derde sector' voet aan de grond krijgt in Amsterdam. Het is de tweede Amsterdamse wooncoöperatie waar de bank een hypotheek aan verstrekt. Volgens de Rabo ging het nu in de helft van de tijd in vergelijking met de Nieuwe Meent. Rabo: "Het proces in samenwerking met de gemeente Amsterdam gaat dus steeds sneller."

Akropolis IJburg gaat bestaan uit een mix van 31 sociale en middeldure huurwoningen, met een grote gemeenschappelijke ruimte en binnentuin. Het wordt een meergeneratieconcept met minstens de helft 55-plussers en minstens 20 procent gezinnen. Bijna een kwart van de appartementen heeft een sociale huur.

Lang was de financiering een struikelblok. Zeker toen na de uitbraak van de oorlog in Oekraïne de bouwkosten enorm toenamen en de rente meer dan verdubbelde. De initiatiefnemers gaven echter niet op, wat uiteindelijk heeft geleid tot resultaat. “Een hele opluchting voor ons na zo’n lange tijd van onzekerheid”, aldus voorzitter Hessel Dokkum van de coöperatie.

10 miljoen extra

Als financier treedt naast de Rabobank de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) op. Deze SVn beheert de lening die de gemeente Amsterdam verstrekt. Wethouder Reinier van Dantzig van Woningbouw feliciteert Akropolis IJburg. Hij vindt het 'geweldig' dat het stimuleringsbeleid voor wooncoöperaties zijn vruchten begint af te werpen. “Samen met de rest van het college hebben wij daarom besloten om, bovenop het gemeentelijke leenfonds van  23,5 miljoen euro, nog eens 10 miljoen euro aan nieuwe stimuleringsleningen te verstrekken. Daarmee kunnen vier of vijf nieuwe wooncoöperaties in totaal nog eens tweehonderd woningen bouwen."

Erik Versnel, directeur van de coöperatieve Rabobank Amsterdam, is trots dat "wij als eerste Nederlandse bank een manier hebben gevonden om wooncoöperaties te financieren”. Volgens de directeur passen wooncoöperaties naadloos bij het coöperatieve karakter van de Rabobank en zijn zij een antwoord op de wooncrisis. De bank is volgens hem met veel wooncoöperaties in gesprek en wil hen "maximaal helpen om samen meer betaalbare woningen in Amsterdam en de regio te realiseren.”

Ook het Rijk werkt aan een landelijk revolverend fonds van 40 miljoen euro voor wooncoöperaties. De eerste aanvragen daarvoor kunnen op zijn vroegst in 2025 in behandeling worden genomen.

Wooncoöperaties in Amsterdam
Sinds 2020 stimuleert de gemeente wooncoöperaties om bewoners meer zeggenschap te geven bij de bouw van blijvend betaalbare huurwoningen. Er zijn tien bouwkavels en een gemeentelijk leenfonds van 23,5 miljoen euro beschikbaar gesteld, waarmee ongeveer 500 betaalbare huurwoningen kunnen worden gebouwd. Wooncoöperaties kunnen maximaal 50.000 euro per woning lenen, in vijftien jaar terug te betalen tegen een lening van 1,5 procent. 
Akropolis IJburg (31 woningen) gaat na De Warren (36 woningen), Bajesdorp (11 woningen) en de Nieuwe Meent (40 woningen) over tot de bouw van haar project. Met zes andere wooncoöperaties zijn optieovereenkomsten gesloten. Dit zijn Eureka (80 woningen), Torteltuin (40 woningen), Stroom (30 woningen), De Bundel (132 woningen), Woonwolk (53 woningen) en Bonte Hulst (32 woningen).
Fred van der Molen