Overslaan en naar de inhoud gaan

ZVH zet Maison d'Essence in de etalage

Image

ZVH zoekt een koper voor Maison d'Essence in het centrum van Zaandam. Het bijzondere industriële woongebouw met 22 vrije sectorhuur appartementen aan het Irene Vorrinkplein past niet langer in de portefeuille van de Zaanse corporatie, zo verklaart directeur Frank van Doorn.
De fabriek werd in 1929 in de stijl van de nieuwe zakelijkheid gebouwd voor de firma Polak & Schwarz, indertijd een van de belangrijkste geurstoffenproducenten ter wereld. Eind jaren vijftig werd de fabriek gesloten, werd nog een tijdje als school gebruikt en raakte daarna in verval. ZVH gaf het complex in 2002 een woonbestemming. Architectenbureau Zijlstra Schipper realiseerde allemaal verschillende loftwoningen van 76 m2 tot 164 m2. Parkeren vindt plaats op het dak. De herbestemming en restauratie van de fabriek werd in 2003 bekroond met de Nationale Renovatieprijs. ZVH verhuurt de woningen voor rond de duizend euro per maand.
"Het is een prachtig gebouw, maar een dergelijk bezit past vandaag niet meer bij onze hoofdtaak: de exploitatie en bouw van sociale huurwoningen. Daarom hebben we DTZ de opdracht verstrekt een koper te zoeken. Diverse beleggers hebben inmiddels belangstelling getoond," aldus Van Doorn.
ZVH houdt ook de resterende vrije sectorhuur portefeuille met vierhonderd woningen tegen het licht. Volgens Van Doorn moet de toekomst van deze woningen nog nader worden bekeken. Eind 2013 verkocht ZVH ook al 113 eengezinswoningen in de wijk Peldersveld in Zaandam aan een particuliere belegger.