Overslaan en naar de inhoud gaan

36 bouwers leveren aan corporaties in totaal 8.000 flexwoningen

Image

Aedes heeft met 36 bouwbedrijven overeenkomsten afgesloten om verplaatsbare woningen te leveren aan woningcorporaties. Aansluitend organiseren de corporaties mini-competities om in totaal zo’n 8.000 flexwoningen geleverd te krijgen.

De producenten van modulaire woningen zijn via een openbaar inkooptraject geselecteerd. Zij kunnen samen op korte termijn voldoende flexwoningen in verschillende varianten leveren. Aedes heeft met deze leveranciers raamovereenkomsten afgesloten. Corporaties gaan vervolgens zelf op zoek naar de voor hen meest geschikte leverancier. Deze uniforme aanpak zorgt, aldus de brancheorganisatie van woningcorporaties, voor duidelijkheid over de kwaliteit, leveringszekerheid, korte doorlooptijden en lagere kosten. 

De Taskforce Versnelling Tijdelijke Huisvesting, ingesteld door de minister van Volkshuisvesting , ondersteunt bij het inkooptraject. Daarnaast beperkt het Rijk de risico’s voor corporaties met een financiële herplaatsingsgarantie. De garantie is erop gebaseerd dat de flexwoningen na een aantal jaren (meestal 15) naar een volgende locatie verplaatst worden. Corporaties worden geholpen om een tweede of derde locatie te vinden. Als dat onverhoopt toch niet lukt, dragen corporatie, Rijk en gemeente ieder een deel van het exploitatietekort.

Onder de geselecteerde producenten bevinden zich kleine fabrikanten en grote bouwbedrijven als Bam Wonen, Van Wijnen, Plegt-Vos Bouwgroep en Koopmans Bouwgroep.