Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoge woningproductie in Amsterdam in 2022

Image

Amsterdam neemt over heel 2022 in totaal 8.401* woningen in aanbouw. Daarmee haalt de gemeente voor dit jaar het zelf gestelde politieke doel om de bouw van minimaal 7.500 woningen te laten beginnen. De Amsterdamse bouwstroom is goed voor tien procent van de landelijke bouwproductie.

Vooral het laatste kwartaal werden veel woningen in aanbouw genomen. De eerste drie kwartalen waren goed voor 5.545 woningen. Wethouder Reinier van Dantzig van Stedelijke Ontwikkeling en Wonen maakte de laatste bouwprognose bekend bij de uitreiking van de Zuiderkerkprijs 2022. Maar, zo waarschuwde de wethouder, Amsterdam is niet immuun voor minder goede tijden. Door stijgende bouwkosten en de oorlog in Oekraine zal een dergelijk goede bouwproductie de komende jaren vaker niet dan wel worden gehaald.

"Ontwikkelaars ondervinden grote problemen bij het opstarten van woningbouwprojecten. Aannemers zijn duur, beleggers haken af en consumenten houden de hand op de knip. Ik vrees komend jaar het ergste voor de voortgang van tal van projecten", aldus de wethouder in een interview in Nul20. Hij wil redden wat er te redden valt. De gemeente stelt zich flexibel op. "We hebben het meest aan woningen die daadwerkelijk worden gebouwd. Dat is een kwestie van duwen, trekken, sleuren."


*Dit bericht is geactualiseerd: na het bekendmaken van de definitieve cijfers op 24-01-2023 is het aantal nieuwbouwwoningen omhoog bijgesteld van 7.713 naar 8.401.