Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal verkochte nieuwbouwwoningen halveert. De crisis verdiept zich, al ziet de NVM een lichtpuntje

Image

In het tweede kwartaal is de verkoop van nieuwbouwkoopwoningen gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder. Dit is de grootste daling sinds de start van de meting in 2015. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS, het Kadaster en Eurostat. De consequentie van een slechte voorverkoop is dat nieuwe projecten niet van de grond komen, vertragen of worden herontwikkeld. Kortom, de malaise in de woningbouw zet zich door. Al zien de Nederlandse makelaars een klein lichtpuntje. Hun nieuwbouwverkopen stijgen weer, met name in het derde kwartaal.

Het aantal transacties in de nieuwbouw is in de loop van 2022 steeds sneller gedaald. In het tweede kwartaal van dit jaar werden er 3.300 nieuwbouwwoningen verkocht, dat is 56,2 procent minder dan een jaar eerder. In het eerste half jaar werden in totaal 6.600 nieuwbouwwoningen verkocht; in de vier kwartalen tot 1 juli 17.227 woningen. Ook dat is de helft van het aantal woningen dat in dezelfde periode een jaar eerder werd verkocht. Overigens laat de nieuwbouwmarkt in het derde kwartaal volgens de NVM-makelaars wel een licht herstel zien, al blijft die op een historisch laag niveau. NVM-makelaars verkochten in het derde kwartaal ruim 5.400 nieuwbouwwoningen, een toename van 14 procent ten opzichte van een kwartaal eerder. Sinds het eerste kwartaal van dit jaar groeien de nieuwbouwverkopen volgens NVM-cijfers weer iets afgezet tegen het dieptepunt eind 2022. De cijfers van de makelaars (het moment van verkoop) lopen een kwartaal voor op die van het Kadaster. Die definitieve registratie van alle transacties vindt pas plaats als de notariële akte is gepasseerd.

Image

Prijsontwikkeling

De projectontwikkelaars lijken hun nieuwbouwaanbod enigszins aan te passen aan de moeilijker markt. Terwijl de bouwprijzen zijn gestegen worden er iets goedkopere woningen aangeboden, door te bezuinigen op kwaliteit en type (in grootte of uitvoering). De gemiddelde transactieprijs van een nieuwbouwkoopwoning kwam uit op bijna 496 duizend euro. Een jaar eerder was de gemiddelde prijs 514 duizend euro. In het tweede kwartaal van 2023 was de voor kwaliteit en type woning gecorrigeerde prijs van een nieuwbouwkoopwoning gemiddeld 1,7 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.
De prijzen van bestaande koopwoningen daalden het afgelopen jaar wel flink. In de onderste grafiek is de ontwikkeling van de transactieprijzen te zien ten opzichte van een jaar eerder (in procenten).

Image
Klik voor vergroting

Bestaande koopwoningen

Overigens daalde in het tweede kwartaal ook de verkoop van bestaande koopwoningen ten opzichte van een jaar eerder: met 6,1 procent tot 44.500, aldus cijfers van het CBS. Deze daling was kleiner dan in voorgaande kwartalen, met uitzondering van het vierde kwartaal van 2022. In totaal zijn er in het tweede kwartaal van 2023 bijna 48 duizend woningen verkocht, 13 procent minder dan een jaar eerder. Dit is het negende kwartaal op rij dat er minder woningen zijn verkocht dan een jaar eerder. 

Trefwoorden