Overslaan en naar de inhoud gaan

Afkalvende steun voor sloopfonds kantoren

Image

Steeds meer steden keren zich tegen de oprichting van een sloopfonds voor lege kantoren. Dat blijkt uit een rondgang van het Financieele Dagblad bij grote gemeenten. Amsterdam is de enige van de vier grote steden die de oprichting van zo'n fonds nog steunt. Een gezamenlijke aanpak van de leegstand van kantoren dreigt daardoor te mislukken.

Eerder sloten Rijk, gemeenten, provincies, projectontwikkelaars en beleggers een convenant om de kantorenleegstand terug te brengen. Een cruciaal onderdeel van dat akkoord was een door gemeenten, huurders en projectontwikkelaars te financieren sloopfonds. Dat fonds zou kantooreigenaren gedeeltelijk compenseren bij sloop of herbestemming. Het VNG heeft het convenant ondertekend met het voorbehoud van instemming van haar leden. Dat zit er volgens het FD niet in. Onder meer Eindhoven, Breda, Tilburg, Den Bosch, Helmond, Rotterdam en Den Haag nemen afstand van de plannen. En ook Utrecht twijfelt.

Deze gemeenten vrezen dat het sloopfonds marktverstorend werkt omdat eigenaren daardoor de prijzen van leegstaande kantoren te hoog houden. Volgens vastgoedpartijen denken gemeenten vooral aan hun eigen korte termijnbelang. Zonder convenant houden ze grotere vrijheid grond voor nieuwe kantoren uit te geven. De huurders daarvan laten bijna per definitie weer lege kantoren achter, waardoor de problematiek alleen maar verergert.

 

Bron: fd.nl (04-10-2012): Oprichting sloopfonds kantoren loopt spaak