AFWC: inkomensgrens omhoog of anders berekenen

02.12.2011

AFWC: inkomensgrens huurwoningen omhoog of anders berekenen

De inkomensgrens voor sociale huurwoningen moet omhoog, óf de manier waarop het inkomen wordt berekend, moet aangepast. Dat schrijft de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC)  in een open brief aan minister Donner. 

In de brief bepleit de AFWC nogmaals dat de huidige inkomensgrens te laag ligt. Er wordt verwezen naar een analyse van woningcorporatie Ymere waaruit blijkt dat het voor werkende ouders met een gezamenlijk inkomen tussen de 33 duizend en 40 duizend euro in de regio Amsterdam onmogelijk is om aan een woning te komen.
De AFWC stelt daarom de inkomensgrens omhoog moet. Een alternatief zou zijn om gezinsinkomens op dezelfde manier te definiëren zoals commerciële verhuurders, banken en ook de NIBUD het doen: die tellen namelijk niet beide inkomens op, zoals Donner het doet, maar die rekenen het laagste inkomen van de twee maar voor een eenderde mee.
Voorlopig lijkt de minister niet van zins de inkomensgrens op korte termijn in Europa aan te kaarten. In een brief aan de Kamer laat hij weten daar geen mogelijkheden voor te zien.

Zie ook: 
Donner ziet geen mogelijkheid inkomensgrens aan te pakken (NUL20, 01-12-2011)
Gezin klem tussen markt en minister
(NUL20, 28-11-2011)