Airbnb groeit nu vooral buiten Amsterdam

02.05.2019
Image
De stormachtige groei van Airbnb in Amsterdam lijkt voorbij, maar in de regio neemt de vakantieverhuur snel toe. Voor het eerst sinds het boekingsplatform actief werd, zijn er minder overnachtingen geboekt in Amsterdam. In 2018 waren dat er bijna twee miljoen, een daling van 5 procent ten opzichte van 2017. Ruim 4 procent van de woningen in de stad wordt aangeboden op Airbnb; maar liefst 41 procent wordt langer dan de toegestane 60 dagen verhuurd, en vaak veel langer. In gemeenten rondom Amsterdam steeg het aantal overnachtingen met maar liefst 36 procent naar 196.000. Dit meldt Colliers International; de onderliggende data zijn afkomstig van dataverzamelaar AirDNA. Het grote probleem: hoe betrouwbaar zijn de cijfers?
 
Airbnb is veruit de grootste verhuurder van vakantiewoningen. Van andere verhuurders als Booking.com en Wimdu kon Colliers geen betrouwbare data krijgen. AirDNA levert die volgens woordvoerder Jeroen Bloemers wel van Airbnb: "Zij verzamelen op dagelijkse basis al sinds de start gegevens van de Airbnb-site. Zij kennen hun algoritmen. Wij achten hen betrouwbaar." Een woordvoerder van Airbnb trekt dat in twijfel in Het Parool. Niet alleen zou de onderzoeksmethode gebrekkig zijn (screen scraping), maar Colliers zou ook geen objectieve organisatie zijn omdat het belangen heeft in de hotelindustrie.
Het 'schrapen' van site-gegevens lijkt geen waterdichte methode om vast te stellen hoeveel woningen er worden verhuurd. In Het Parool somt Airbnb een waslijst van bezwaren op tegen de gebruikte methode. Probleem: de aanbieders zitten zelf als een kloek op de eieren op hun data; informatie is in de loop der jaren steeds verder afgeschermd. Wel krijgt de gemeente Amsterdam jaarlijks een kleine deelverzameling, waaronder het aantal verhuringen. Airbnb draagt daarover toeristenbelasting af. 
 
Ook als de absolute aantallen niet kloppen, blijft AirDNA wel een van de weinige bronnen om trends te signaleren. Overigens meldt Colliers ook de opkomst van een nieuwe aanbieder van vakantiewoningen in de hoofdstad: Homeaway. Die groeit hard in Amsterdam. Dit platform verwerkte in 2018 136.000 overnachtingen, een stijging van 61 procent in vergelijking met het jaar ervoor. De cijfers komen wederom van ...  AirDNA.
 
Zie ook: Wat klopt er van de cijfers over Airbnb (Parool, 2 mei)

Trefwoorden