Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam maakt alsnog beter onderscheid in boetes bij overtreding regels vakantieverhuur

Image

De gemeente Amsterdam blijft bij ernstige overtreding van de regels voor vakantieverhuur zodanige boetes opleggen dat sprake is van een afschrikkend effect, zo schrijft wethouder Dirk de Jager van Volkshuisvesting aan de gemeenteraad. Voorkomen moet worden dat toerisme in woningen tot overmatige overlast leidt. Wel wil de gemeente de invordering stilleggen als de hoogte van de boete door persoonlijke omstandigheden leidt tot schrijnende situaties. Ook kondigt de wethouder voor komend jaar een nieuwe boetetabel aan waarbij beter onderscheid wordt gemaakt in welke gevallen welke boetes worden opgelegd. 

De Raad van State oordeelde vorige maand dat in Amsterdam de hoogte van de boetes bij overtreding van de regels voor vakantieverhuur niet altijd in verhouding staan tot de ernst en omvang van de overtreding. Een particuliere verhuurster – zij liet vijf in plaats van de toegestane vier huurders in haar woning verblijven – zag in hoger beroep een boete van 11.600 euro verlaagd naar 2.900 euro. Volgens De Jager is zo’n heel hoge boete vandaag de dag niet meer aan de orde. Eind 2022 verlaagde de gemeente – eveneens onder druk van de Raad van State – de boetes voor overtreding van de meldplicht, registratieplicht en vergunningplicht al naar 3.000 euro. Bovendien kent de gemeente vanaf dat moment een matigingsbeleid als de ernst van de overtreding beperkt blijkt en wordt er vooral gehandhaafd op ernstige overtredingen. Bij kleinere overtredingen wordt niet direct gehandhaafd of anders volgen lagere boetes.

De Raad van State meent dat de gemeente in haar boetebeleid verschil zou kunnen maken in de aard van de overtreding, de ernst van de overtreding, of het de eerste keer is gebeurd of dat de woning bedrijfsmatig is verhuurd. De Jager kondigt aan dat  ‘Amsterdam een nader onderscheid gaat maken in welk geval welke boetes worden opgelegd’. Tegelijk met de wijziging van de Huisvestingsverordening zal hij een voorstel doen voor een nieuwe boetetabel. Tot die tijd kunnen particulieren erop vertrouwen dat bij overtredingen de hoogte van de boete in lijn is met de jongste uitspraak van de Raad van State. De wens van Ja21 dat bij een eerste overtreding de gemeente de overtreding afdoet met enkel een waarschuwing wordt niet gehonoreerd.

Ook voor andere overtredingen van de Huisvestingsverordening onderzoekt de wethouder of meer differentiatie in de boetetabel nodig en mogelijk is.