De Alliantie houdt vast aan woningverkopen in stadsdeel Zuid

16.03.2020
Image

De Alliantie houdt vast aan de verkoop van sociale huurwoningen in stadsdeel Zuid. Zo schrijft regiodirecteur Eddo Rats in een brief aan Huurdersvereniging de Pijp en Huurders Belang Zuid. Wel geldt onverminderd de afspraak dat de gezamenlijke Amsterdamse corporaties ervoor zorgen dat de absolute voorraad sociale en midden huurwoningen in Oud-Zuid en Buitenveldert/Zuidas de komende jaren minimaal gelijk blijft.

Beide huurdersverenigingen constateerden eerder deze maand dat de Alliantie ondanks de nieuwe prestatieafspraken niet terughoudend is met de verkoop van sociale huurwoningen. Zo zijn in 2020 Turnerstraat 28-1, IJsselstraat 56-3, Reggestraat 2-3, Churchilllaan 100, Ruysdaelkade 91-2, Lutmastraat 53-2, Van Tuyll van Serooskerkenweg 28-huis en 46-huis en Olympiaweg 93A verkocht. Deels betreft het benedenwoningen die ook geschikt zijn voor een invalide of ouder persoon.

“Corporaties hebben toegezegd om terughoudend te zijn met verkoop, maar deze afspraken sluiten verkoop van sociale huurwoningen in stadsdeel Zuid niet uit”, aldus Rats. Zonder woningverkopen kunnen de Amsterdamse corporaties de sociale voorraad in de stad niet laten groeien. “Wij delen het belang van een ongedeelde stad en zorgen ervoor dat sociale huurders in nieuwe Amsterdamse woongebieden zoals IJburg, Zeeburgereiland, Buiksloterham of Amstel III kunnen wonen. Onze verkoopmogelijkheden bevinden zich anderzijds in reeds bestaande wijken.”

De Alliantie wil nadrukkelijk de afspraken over specifieke wijken gestand doen. Voor alle drie de wijken in Zuid geldt dat corporaties terughoudend zijn met verkoop. En dat in Oud-Zuid en Buitenveldert/Zuidas het bezit van corporaties in de periode 2020-2023 minimaal gelijk blijft per gebied. Daarbij merkt Rats op, dat corporaties in Oud-Zuid graag nieuwe plannen willen ontwikkelen om de sociale voorraad te laten groeien. “Dit is een gezamenlijke opgave met de gemeente”, aldus de regiodirecteur.