De Alliantie: stroomopslag in batterij maakt gebruik zonnestroom stuk effectiever

03.09.2019
Image

Woningcorporatie de Alliantie en iwell plaatsten vorig jaar een batterij in een Amsterdams appartementengebouw om zonnestroom in op te slaan. Daardoor bleef twee maal zoveel opgewekte energie binnen het gebouw. "Het afgelopen jaar hebben we in dit gebouw zo’n drieduizend kilogram CO2 minder uitgestoten", zeg regiodirecteur Eddo Rats van de Alliantie. Hij spreekt over een zeer geslaagde proef.

Het doel van de proefinstallatie was enerzijds de algemene ruimtes energieneutraal te krijgen en anderzijds energiekosten te verlagen. De zonnepanelen hebben over het hele jaar genoeg stroom opgewekt voor de lift en galerijverlichting. De batterij van iwell slaat de opgewekte zonnestroom, die niet direct nodig is voor de algemene ruimtes, op. Pas wanneer hij leeg is, wordt stroom van de energieleverancier gebruikt. Als hij vol is, wordt de overtollige stroom teruggeleverd. Daarnaast verlaagt de batterij stroompieken, bijvoorbeeld wanneer de lift in beweging komt. Jan Willem de Jong, directeur van iwell: “Omdat we veel minder te maken hebben met de netbeheerder en pieken beter kunnen opvangen, kan de netaansluiting van een 3x63 naar een 3x25 ampère. Dat scheelt jaarlijks ruim 1.500 euro. Het afgelopen jaar is daarnaast 1.200 euro bespaard op de energiekosten dankzij de nieuw aangebrachte LED-verlichting en zonnepanelen.”
Iwell biedt de batterij nu ook te huur aan, voor een vast maandbedrag zonder investering vooraf. De Jong: “Deze kosten kan de corporatie één op één doorberekenen in de servicekosten en omdat de besparing hoger is dan de kosten, gaat de energierekening van de huurders daarbij omlaag. Een win-win situatie voor iedereen.”