Overslaan en naar de inhoud gaan

AM en Rochdale gaan in Zaanstad de locatie 'Hilko' herontwikkelen

Image

Op de plek van de voormalige zeepfabriek Hilko en de verffabriek Evert Koning, gaan gebiedsontwikkelaar AM de gemeente Zaanstad en Rochdale de komende jaren de nieuwe wijk Hilko met 116 woningen ontwikkelen. De nieuwe wijk is onderdeel van de gebiedsontwikkeling Kogerveldwijk en de transformatie van de Boerejonkerbuurt.

Vanwege de cultuurhistorische waarde zullen de zeepziederij, het kantoor en de oude schoorsteen van de voormalige zeepfabriek behouden blijven. Gemeente Zaanstad, woningstichting Rochdale en gebiedsontwikkelaar AM bekrachtigden de afspraken door een anterieure overeenkomst te tekenen.

Daarin staat dat van de 116 geplande woningen 24 procent sociale huur wordt, 16 procent betaalbare koop en 60 procent vrije sector (huur/koop). Rochdale neemt de sociale huurwoningen af. Eric Nagengast, directeur Vastgoed Rochdale: ‘Hilko wordt een leuke, gevarieerde wijk, gebouwd met behoud van karakteristieke elementen die herinneren aan het Zaandam van weleer. Wij zorgen ervoor dat een kwart van de woningen sociale huur wordt. Zo blijft betaalbaar wonen hier mogelijk, ook op deze fraaie plek aan de Zaan.’

Voor de totale gebiedsontwikkeling Boerejonkerbuurt is de eerder afgesproken verdeling van het woonprogramma inclusief Hilko: 45 procent sociale huur en 35 procent middenkoop en -huur.