Overslaan en naar de inhoud gaan

AM: realisatie Bajeskwartier in Amsterdam-Oost kan van start

Image

De realisatie van de nieuwe Amsterdamse stadswijk Bajeskwartier kan van start, zo meldt gebiedsontwikkelaar AM. Het bestemmingsplan is onlangs onherroepelijk geworden.
Op het terrein van de voormalige Bijlmerbajes komen ongeveer 1350 woningen: van betaalbare starterswoningen tot en met exclusieve penthouses. Daarnaast is er ruimte voor werkplekken, horeca, cultuur en maatschappelijke voorzieningen. Bajes Kwartier Ontwikkeling, een samenwerking van AM, AT Capital en Cairn verwacht het tweede kwartaal 2021 te kunnen starten met de bouw van de ondergrondse parkeergarage. Projectdirecteur Harko Kloeze spreekt van een mijlpaal voor de stad. “We kunnen nu echt aan de slag. Bajeskwartier wordt een wijk voor iedereen. Met Bajeskwartier geven we invulling aan de thema’s gedurfde duurzaamheid, ‘healthy urban living and working’ en inclusieve stad.”
Het is niet de enige ontwikkeling in het gebied. Met de bouw van een middelbare school, een complex met sociale huurwoningen (de Alliantie) en de realisatie van studentenwoningen (Hotel Jansen) wordt volgend jaar ook begonnen. De ontmanteling van de roemruchte gevangenis is al sinds de zomer van 2019 gaande. Alleen het hoofdgebouw, straks het hart van het Designdistrict, en de zesde toren staan nog overeind. De laatste toren wordt getransformeerd tot de Groene Toren, met onder andere initiatieven voor een verticaal park en stadslandbouw.