Amsterdam en andere steden teleurgesteld over Airbnb-wet

03.12.2019
Image

De nieuwe Airbnb-wet gaat niet ver genoeg. Dat zegt wethouder Laurens Ivens in reactie op het maandag door minister Van Veldhoven gelanceerde wetsvoorstel om toeristische verhuur beter te reguleren. Hij en de wethouders in de andere grote steden hadden graag een verbod op niet geregistreerde advertenties gezien.

Het wetsvoorstel voorziet in een registratieplicht. Huiseigenaren die hun huis aan toeristen willen verhuren moeten vooraf bij de gemeente een registratienummer aanvragen. Gemeenten kunnen zo'n plicht invoeren als sprake is van woningschaarste en toeristische verhuur de leefbaarheid in de wijken aantast. Op overtreding staat een maximale boete van 83.000 euro, maar verhuursites houden de vrijheid om advertenties zonder nummer te plaatsen. Het is aan de gemeente om te zorgen voor handhaving van de registratieplicht. Wel kunnen aanbieders worden gedwongen informatie te verstrekken over de verhuurders achter de advertenties zonder nummer.

"Ik ben blij met de registratieplicht", aldus wethouder Ivens. "Maar als aan de verhuurplatformen geen verplichtingen worden opgelegd, dan is het een halve maatregel." Volgens de minister is de beoogde wet het maximaal haalbare. Airbnb en andere aanbieders zijn binnen de huidige Europese richtlijnen niet verantwoordelijk voor de inhoud van die advertenties. Aan hen kunnen dus geen wettelijke verplichtingen over de inhoud worden opgelegd.