Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam heeft locaties gevonden voor bouw van 1.380 flexwoningen

Image

De gemeente Amsterdam heeft plek gevonden voor de bouw van 1.380 flexwoningen. Deze woningen komen op locaties in Amsterdam Oost (Strandeiland IJburg), Zuidoost (Gaasperdammerstrook), Noord (Appelweg) en in Nieuw-West (Riekerpark). Het Rijk draagt 12 miljoen euro bij om deze woningen op korte termijn te kunnen plaatsen.

In de Gaasperdammerstrook ter hoogte van het Brasapark in Zuidoost staan 680 flexwoningen gepland. Het is volgens de gemeente nog niet helemaal duidelijk hoe de woningen in de buurt kunnen worden ingepast. Op Strandeiland (380 woningen) ligt ook nog een uitdaging, omdat op het nieuwe eiland van IJburg nog geen voorzieningen, kabels en leidingen voorhanden zijn. De flexwoningen op Riekerpark (257 woningen) in Nieuw-West vervangen gedeeltelijk wooncomplexen van Startblok Riekerhaven; recent gingen daar zo'n 130 woningen verloren vanwege een brand. En aan de Appelweg in Amsterdam Noord bouwt woningcorporatie Ymere, zoals eerder al bekend is gemaakt, in totaal 63 woningen.

De flexwoningen variëren van een studio tot een woning met twee slaapkamers. Ze blijven in ieder geval tien jaar staan. De woningen hebben de kwaliteit van een permanente woning. Het zijn geen containerwoningen, benadrukt de gemeente. Wie er in de flexwoningen komen te wonen, verschilt per locatie en wordt later bepaald. Minimaal een derde van de woningen is voor statushouders. De rest is voor burgers met een urgentie, studenten, jongeren en werknemers in maatschappelijk belangrijke beroepen. 

De komende tijd worden de locaties samen met de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties verder uitgewerkt. De plannen worden daarna voorgelegd aan de gemeenteraad. De verwachting is dat de eerste woningen eind 2023 worden opgeleverd. Uiteindelijk wil Amsterdam 2.500 tot 3.000 flexwoningen toevoegen.