Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam komt met label voor ouderenwoningen in het middensegment

Image

Amsterdam wil in nieuwbouwprogramma's kunnen vastleggen dat bepaalde woningen in de middeldure huursector met voorrang aan ouderen worden aangeboden. Dat staat in het wijzigingsvoorstel voor de huisvestingsverordening 2023. De betreffende woningen krijgen een label. De hoop is dat een ruimer aanbod met meer kwaliteit meer ouderen verleidt om te verhuizen.  

Veel ouderen in Amsterdam wonen in een grote en vaak minder geschikte woning. Een verhuizing wordt echter om allerlei redenen zo lang mogelijk uitgesteld. Doorstromingsprogramma's als 'Van Groot naar Beter' en 'Van Hoog naar Laag' leveren maar bescheiden aantallen verhuizingen op en beperken zich tot de sociale huursector. Het college wil met de introductie van het seniorenlabel de verhuismogelijkheden voor ouderen verruimen, ook naar wat grotere woningen. Het label wordt opgenomen in de bouweisen bij gronduitgiftes. Het gaat om nieuwbouwwoningen tot 70 vierkante meter in de middeldure huursector.

Zonder label is het in Amsterdam niet mogelijk om iets grotere woningen toe te wijzen aan ouderen omdat deze met voorrang worden toegewezen aan gezinnen. De seniorenwoningen moeten voldoen aan de Richtlijn Aanpasbaar Bouwen.

Trefwoorden