Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam legt eerste boetes op voor overtreding verbod vakantieverhuur

Image

Amsterdam heeft drie verhuurders elk een voorwaardelijke boete van 50.000 euro opgelegd wegens het overtreden van het verbod op vakantieverhuur op de Burgwallen en in Grachtengordel Zuid. Het zijn de eerste waarschuwingen na de invoering van het verbod op vakantieverhuur een maand geleden. De gemeente verwacht op korte termijn meer boetes uit te delen. Gemeentelijke handhavers hebben nog meerdere adressen in het vizier.

Sinds 1 juli is verhuur van de eigen woning aan toeristen in drie gebieden in Amsterdam-Centrum verboden. De gemeente controleert in deze verbodsgebieden niet alleen op daadwerkelijke verhuur, maar ook op het actief aanbieden van vakantieverhuur. Volgens de gemeente is op de Wallen en in het gebied tussen Amstel en Leidsegracht het aantal actieve advertenties behoorlijk teruggelopen, maar heeft nog niet iedereen zijn woning van de verhuurplatforms gehaald. Veel advertenties staan op pauze of hebben de agenda tijdelijk geblokkeerd. Soms worden advertenties toch weer online gezet. Als een advertentie niet is verwijderd en de woning is te boeken, dan riskeert de bewoner een voorwaardelijke boete van 50.000 euro. Een voorwaardelijke boete is een soort van waarschuwing; wordt de advertentie na deze waarschuwing verwijderd, dan is er niets aan de hand.

De verbodsgebieden zijn door wethouder Ivens ingevoerd om in bepaalde buurten de leefbaarheid voor bewoners te verbeteren en de overlast door toerisme te verminderen. Elke twee jaar zal worden onderzocht welke buurten door een 'te hoge druk van toeristen' in aanmerking komen voor een verbod op vakantieverhuur.