Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam steunt komst extra standplaatsen voor woonwagenbewoners 

Image

De komende twee jaar kunnen aan bestaande woonwagenlocaties vijftien woonwagens worden toegevoegd. Daarmee neemt Amsterdam afscheid van jarenlange krimp en opheffing van woonwagenlocaties. Ook is er ruimte voor de komst van geheel nieuwe woonwagenlocaties.

Volgens wethouder Zita Pels (Volkshuisvesting) is er de afgelopen decennia te weinig aandacht geweest voor woonwagenbewoners. “Hun unieke manier van wonen dreigde uit Amsterdam te verdwijnen, omdat er steeds meer standplaatsen werden opgeheven. De nieuwe plannen die we in samenwerking met Woonwagenbelang Amsterdam hebben opgesteld, maken daar een einde aan.”

Het nieuwe woonwagenbeleid houdt in dat er tussen 2023 en 2025 op en om de bestaande locaties wordt onderzocht wat de mogelijkheden tot uitbreiding zijn met 15 standplaatsen. Ook komt er een zoekopdracht naar ruimte voor nieuwe woonwagenlocaties op de middellange (2026-2030) en lange termijn (2023-2035). “Dit zijn de eerste noodzakelijke stappen om te kunnen voldoen aan de woonbehoefte van deze groep”, aldus de wethouder. 

Op initiatief van WWBA wordt ook de toewijzingssystematiek voor standplaatsen onder de loep genomen. Pels verwacht niet aan alle wensen van de woonwagenbewoners tegemoet te kunnen komen. “Maar met dit voorstel is er eindelijk aandacht voor de woonwagen als onderdeel van de culturele identiteit van de woonwagenbewoners.”

De gemeenteraad buigt zich begin september over het nieuwe woonwagenbeleid. Amsterdam telt 18 woonwagenlocaties met één tot twintig wagens. In totaal gaat het om tweehonderd standplaatsen. Daarnaast kent de stad drie locaties speciaal voor de kermis- en circusbranche.
 

Trefwoorden