Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdam zoekt nieuwe ontwikkellocaties voor 20.000 woningen

Image

De gemeente Amsterdam zoekt naar nieuwe ontwikkellocaties voor de bouw van 20.000 woningen in de eerste helft van de jaren dertig. Die nieuwbouwlocaties zijn nodig om de groei van de stad bij te benen, zo schrijft wethouder Reinier van Dantzig van stedelijke ontwikkeling en volkshuisvesting in het plan ´Bouwen aan buurten van de Toekomst´.

Van Dantzig wil een nieuwe weg inslaan bij de groei van de stad. Groen en ruimte voor bedrijvigheid worden in de toekomst niet meer opgeofferd voor de bouw van woningen. Daardoor zal minder vaak sprake zijn van transformatie van kantoren en bedrijfsvastgoed naar woningen. Evenmin wordt gedacht aan nieuwe uitleglocaties. Woningbouw moet plaatsvinden in buurten rondom de nieuwe stadscentra in Nieuw-West, Noord en Zuidoost. Dit zijn veelal buurten met grote sociale verschillen, enorme onderhoudsopgaven en relatief weinig voorzieningen. "In buurten zoals het Buikslotermeerplein, Osdorpplein, Arenapoort en op de Zuidas komen door verdichting extra woningen en wordt er geinvesteerd in bereikbaarheid, winkelaanbod en culturele voorzieningen", aldus de wethouder.

Het doel blijft om tot 2035 elk jaar 7.500 nieuwe woningen bij te bouwen. De gemeente heeft nu bouwplannen tot 2031. Daarna neemt de planvoorraad snel af. Om in de jaren daarna voldoende woningen te kunnen bouwen, moet er volgens de wethouder nu al worden nagedacht over nieuwe bouwlocaties. Bij de programmering van deze woningen blijft het uitgangspunt 40% sociaal, 40% middensegment en 20% vrije sector woningen.