Amsterdammers tevreden over hun buurt, waardering Centrumbewoners zakt

15.02.18
Amsterdammers tevreden over hun buurt, waardering Centrumbewoners zakt
Amsterdammers geven gemiddeld een 7,5 aan hun buurt. Dat blijkt uit het tweejaarlijkse onderzoek Wonen in Amsterdam (WiA). Sinds het eerste meetjaar 2001 is het rapportcijfer voor de buurt waarin men woont voortdurend gestegen. Alleen in de stadsdelen Centrum en Zuidoost zakte de buurtwaardering ten opzichte van twee jaar terug. Bewoners in stadsdeel Centrum ervaren overlast van 'andere groepen mensen' en vervuiling  en zijn ook minder positief geworden over de verwachte ontwikkeling van hun buurt. In stadsdeel Zuidoost is het veiligheidsgevoel in de avond verslechterd.
 
Het algemene buurtrapportcijfer varieert op wijkniveau van een 6,3 in Zeeburgereiland/Nieuwe Diep in Oost tot een 8,7 in de Apollobuurt in Zuid. Ruim een kwart van de 90 wijken krijgt een 8 of hoger als rapportcijfer in 2017. Vier wijken scoren in 2017 onder de 6,5. Drie daarvan liggen in stadsdeel Nieuw-West. Maar in dit stadsdeel zitten ook stijgers. Overtoomse Veld, eens de minst populaire wijk van de stad, is de afgelopen jaren stap voor stap opgeklommen. De buurttevredenheid is inmiddels gestegen tot een 6,7. De wijk Erasmuspark in West is met een toename van ruim een half punt de grootste stijger in de periode 2015-2017.
De sterkste dalers in de periode 2015-2017 zijn Venserpolder in Zuidoost en Weteringschans in Centrum, beide met -0,4. 
 
In het centrum is wel wat aan de hand. Het rapportcijfer van stadsdeel Centrum daalde het meeste van alle stadsdelen (-0,2). De bewoners van de Oudezijds Burgwallen waren en zijn het minst tevreden over hun buurt. Dan gaat het met name om overlast van 'andere groepen mensen' - lees toeristen en ander uitgaanspubliek - en van vervuiling. De buurttevredenheid is het meest gezakt in de Jordaan en rond de Weteringschans.
Maar het gemiddelde cijfer in stadsdeel Centrum blijft nog altijd hoog: een 7,8 voor Centrum-West (-0,2) en een 8,0 voor Centrum-Oost (-0,1). Alleen 'hot center' - het gebied Burgwallen-Oude Zijde - zakt de waardering naar 6,7. Men is met name in de kern van het centrum (tussen Burgwallen- Nieuwe Zijde en Oude Zijde) somber over de toekomstige ontwikkeling van de buurt. 
 

Trefwoorden:

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS