Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdamse gemeenteraad steunt komst van meer woongroepen in zelfbeheer

Image

Amsterdam moet meer kleinschalige woonvormen bieden voor mensen met een vergelijkbare zorgbehoeften, waar zij zelfstandig, maar met gedeelde voorzieningen samen kunnen wonen. De Amsterdamse gemeenteraad heeft unaniem ingestemd met een voorstel daarover van GroenLinks.

Het huidige woonaanbod voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke, psychische of sociale beperking is volgens GL-raadslid Dorrit de Jong vaak niet afgestemd op hetgeen waar zij het meeste baat bij hebben. Meestal hebben zij slechts de keuze tussen wonen in een instelling of verblijf volledig zelfstandig thuis. Bij het wonen in een instelling ontbreekt vaak de zeggenschap, terwijl bij zelfstandig wonen eenzaamheid op de loer ligt.
GroenLinks pleit voor een tussenvorm, waarin mensen wel met elkaar wonen, maar voor een groot deel zelfstandig zijn en kunnen meebepalen met wie ze wonen en door wie ze begeleid worden. Ze kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen om een woongroep te vormen met mensen die dezelfde ondersteuning nodig hebben. Op die manier kan zorg gezamenlijk ingekocht worden en het aanbod van dagactiviteiten gebundeld. Aan het voorstel hebben belangenverenigingen, medewerkers in de zorg, ervaringsdeskundigen en hun naasten meegeschreven.

Er zijn al enkele van zulke woongroepen, zoals Kraaipan Oase in Amsterdam-Oost.