-
Volgens het jaarlijkse lijstje van de Atlas van Nederlandse gemeenten is Amsterdam wederom de meest aantrekkelijke stad om te wonen. Op tal van punten scoort de hoofdstad scoort de hoofdstad overigens niet best. De brede welvaart, een veelomvattende maat voor de kwaliteit van leven, is volgens de Atlas-onderzoekers juist het grootst buiten de steden én buiten de Metropoolregio Amsterdam.
Nieuwsartikel
-
Nieuwbouw van vrijstaande woningen zorgt per woning voor de meeste doorstroming op de woningmarkt, zo blijkt uit het dashboard Verhuisketen in Nederland van het CBS. In 2019 werden 62.500 nieuwbouwwoningen opgeleverd en vervolgens bewoond. In de daaropvolgende verhuisketens kwamen tot en met 2022 nog eens 140.000 extra woningen vrij.
Nieuwsartikel
-
Hoe zorgen we voor gelijke kansen voor jongeren op de woningmarkt? Met panels, poëzie, workshops, muziek, cabaret en meer dan honderd bezoekers, werd op de Woontop Jongeren 2024 in Pakhuis de Zwijger naar een antwoord gezocht. Met als algemeen advies: oefen meer druk uit op verhuurders en overheden om de kansen van jongeren te verbeteren en let beter op de discriminatie van specifieke groepen, zoals mbo-studenten.
Verslag van de derde editie van de Woontop, georganiseerd door studentenvakbonden… meer Achtergrondartikel
-
Het aantal mensen dat op een vakantiepark woont is de laatste jaren toegenomen. Op 1 januari 2024 stonden er iets meer dan 59 duizend personen ingeschreven met een woonadres op een vakantiepark, 14 procent meer dan vijf jaar eerder. Bewoners van vakantieparken behoorden vergeleken met de rest van Nederland iets vaker tot eenpersoonshuishoudens. Ook waren ze gemiddeld genomen ouder en nog niet zo lang ingeschreven in Nederland. Dit blijkt uit cijfers van CBS.
Nieuwsartikel
-
Begin 2024 woonden 3,3 miljoen Nederlanders alleen, wat neerkomt op bijna één op de vijf inwoners (18,6%), zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Dit aantal is significant toegenomen sinds de jaren zestig, toen slechts 3 procent van de bevolking alleen woonde. De grootste groep alleenwonenden bestaat uit vrouwen van 70 jaar en ouder, vaak alleen achtergebleven na het overlijden van hun partner. Daarnaast vormen twintigers een relatief grote groep, waarbij iets meer mannen dan vrouwen… meer Nieuwsartikel
-
Nieuwsuur-uitzending van 2 mei: Hoe 'achenebbisj' Amsterdam in veertig jaar tijd transformeerde van een stad met vervallen panden, verslaafden en werkloosheid, naar een stad met ongekende populariteit en torenhoge woningprijzen. Met auteur Marcel van Engelen, die in 'De Stad' deze turbulente geschiedenis beschrijft.
Kijk HIER
Video
-
De gemiddelde woonduur in Amsterdam is 5,2 jaar, in Lelystad 6,8 jaar, in Haarlem 7 jaar en in Volendam-Edam 14 jaar. Zomaar wat feitjes van een nieuw CBS-onderzoek naar hoe lang Nederlanders op hetzelfde adres wonen. De woonduur per gemeente is sterk afhankelijk van de leeftijd van de inwoners. Dit is een reden waarom de woonduur in stedelijke gebieden, waar relatief meer jongeren wonen, korter is.
Nieuwsartikel
-
Het eerste nummer van NUL20 kwam uit in maart 2002. In de twee decennia daaropvolgend is de regio ingrijpend veranderd. We laten de ontwikkeling zien aan de hand van een aantal grafieken.
Achtergrondartikel
-
Het eerste nummer van NUL20 kwam uit in maart 2002. In de twee decennia daaropvolgend is de stad ingrijpend veranderd. We laten de ontwikkeling zien aan de hand van een aantal grafieken.
Achtergrondartikel
-
Om de woningnood tegen te gaan moeten er de komende jaren nog meer huizen bij worden gebouwd dan tot nu toe uitgangspunt is van het beleid van demissionair minister De Jonge: geen 900.000 maar 981.000 nieuwbouwwoningen in periode 2022 t/m 2030. Dat komt vooral doordat de migratie hoger uitvalt. Dat blijkt uit de nieuwste Primos-prognose van ABF Research. Daarin wordt de verwachte ontwikkeling van bevolking, huishoudens en woningvoorraad geschetst. Ondertussen wordt de komende jaren juist een… meer Nieuwsartikel
-
In 2021 zorgde verhuizingen naar ruim 50 duizend opgeleverde nieuwbouwwoningen tot ruim 120 duizend vrijkomende woningen die opnieuw bewoond werden. Dit blijkt uit een analyse van CBS. De verhuisketen van Amsterdamse nieuwbouwwoningen is korter (1,87); opvallend is dat de doorstroom van de Amsterdamse nieuwbouw doorwerkt tot in Groningen en Maastricht.
Nieuwsartikel
-
Van de tien grootste gemeenten in Nederland nam het aantal bewoners het afgelopen jaar relatief het sterkst toe in Eindhoven, Almere en Amsterdam. Almere groeide met 21 per duizend inwoners; Amsterdam met twintig per duizend, zo blijkt uit de jongste cijfers van het CBS over de bevolkingsontwikkeling in de eerste elf maanden van vorig jaar.
Nieuwsartikel
-
Steeds meer dertigplussers verhuizen vanuit de Metropoolregio Amsterdam naar omliggende gemeenten. Ook naar het noordelijk deel van Noord-Holland. Zo komt in Castricum al bijna een op de drie verhuizers van buitenaf. Voormalige groeikernen als Hoorn en Alkmaar hebben weer forse bouwplannen.
Achtergrondartikel
-
Nederland zal in 2035 naar verwachting 18,9 miljoen inwoners hebben, 1,3 miljoen meer dan begin 2022. Vooral de grote en middelgrote gemeenten zullen verder groeien, net als verschillende randgemeenten rond de grote steden. Amsterdam heeft in 2030 ruim een miljoen inwoners, aldus de nieuwe bevolkingsprognose van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en het CBS. Krimp wordt verwacht in enkele tientallen gemeenten in het noorden en langs de oostgrens van het land.
Nieuwsartikel
-
Het landelijke woningtekort is 390 duizend woningen, ruim 110 duizend meer dan waarvan het ministerie van BZK uitgaat. En in Amstelveen, Amsterdam en Leidschendam-Voorburg is de 'woondruk' het hoogste. Dat stelt de Atlas Research in zijn meest recente ‘Atlas voor Nederlandse gemeenten'. Bij de presentatie op 22 juni discussieerden belanghebbenden over het woningtekort en mogelijke oplossingsrichtingen.
Nieuwsartikel
-
Volgens het tweejaarlijkse onderzoek Wonen in Amsterdam 2021 (WiA21) heeft ongeveer 1 op de 6 huurders van een dure huurwoning een laag inkomen. In totaal zouden bijna 11.000 huishoudens in een voor hen onbetaalbaar huurhuis wonen. Dat is op zijn minst verrassend. En dus een goed onderwerp voor de rubriek 'Klopt dat wel?'
Achtergrondartikel
-
De oplevering van één nieuwbouwwoning kan tot meerdere verhuizingen leiden en op deze manier meer dan één huishouden gelukkig maken. Hoe langer de keten, hoe meer relatief kleine en goedkopere woningen er uiteindelijk vrijkomen. In Amsterdam zijn de 'verhuisketens' echter niet lang, zo constateerde OIS na een analyse van verhuisketens. Dat komt vooral omdat er relatief veel kleine woningen worden gebouwd. Grotere nieuwbouwwoningen leiden tot langere verhuisketens, met name als daar… meer Nieuwsartikel
-
De hoofdstad kreeg er in 2021 meer dan 10.000 bewoners bij. Deze toename is bijna net zo hoog als in de jaren voor de pandemie, zo blijkt uit cijfers van CBS. Door de wereldwijde coronamaatregelen nam de instroom van arbeidsmigranten en internationale studenten in 2020 en de eerste helft van 2021 sterk af. Na de zomer nam de immigratie echter weer sterk toe. Hetzelfde geldt voor andere universiteitssteden, waardoor grote problemen ontstonden met de huisvesting van studenten. De bevolking van… meer Nieuwsartikel
-
De huidige woningnood is onverklaarbaar als je de groeicurve van de Nederlandse bevolking uitzet tegen de toename van de woningvoorraad. Het laatste decennium is die verhouding niet ongunstiger geworden. Wat laten de CBS-cijfers niet zien? Zijn er wellicht tienduizenden woningen niet meer in gebruik als reguliere woning?
Achtergrondartikel
-
Amsterdam is een prachtige stad. En dat moet zo blijven. Maar wethouder Marieke van Doorninck (GroenLinks) komt in de Omgevingsvisie 2050 niet met een geruststellend antwoord als het gaat om mobiliteit, bedrijvigheid en woningbouw voor alle inkomens en alle leeftijden, meent de gemeenteraadsfractie van de VVD.
Achtergrondartikel
-
Nu het aantal senioren toeneemt én ouderen langer zelfstandig blijven wonen, groeit de behoefte aan nieuwe woonvormen voor deze groep. Het concept van het hofje maakt een doorstart, in allerlei varianten waarbij men zelfstandig woont maar ook deel uitmaakt van een gemeenschap. Kennismaking met een aantal initiatieven in de regio Amsterdam.
Achtergrondartikel
-
Een menselijke metropool is een betaalbare metropool, stelt GroenLinks-wethouder Marieke van Doorninck van Ruimtelijke Ordening. Om de betaalbaarheid van de stad te verbeteren moet binnen dertig jaar 10 procent van de woningvoorraad in handen zijn van wooncoöperaties.
Achtergrondartikel
-
In 2020 verhuisden meer mensen uit de Randstad dan ernaartoe. Deze trek naar regio’s buiten de Randstad neemt de laatste jaren toe. Vooral stellen zonder kinderen en mensen ouder dan dertig jaar verlaten vaker dan voorheen de Randstad. Dat meldt het CBS.De veronderstelling is dat de pandemie gevolgen heeft voor de woonwensen. Mensen zouden meer behoefte hebben gekregen aan ruimte in en om de woning.
Nieuwsartikel
-
Meer Amsterdammers zoeken het buiten de stad. Die trend was al voor corona gaande. Logisch, in de Zaanstreek of Almere zijn de woningen ruimer en een stuk goedkoper. Maar de bewoners van de stedelijke regio’s Utrecht en Amsterdam kijken inmiddels steeds verder om zich heen. Friesland wint aan populariteit en de prijzen in Oost-Nederland stijgen hard. Komt dat door corona. En is dit een trendbreuk?
Achtergrondartikel
-
Door de coronacrisis valt de bevolkingsgroei in Nederland veel lager uit dan verwacht. In Amsterdam krimpt de bevolking zelfs. Dit zet volgens ING een 'neerwaartse druk op de woningprijzen'. Dit leidt in de hoofdstad overigens nog niet tot prijsdalingen, zo bleek vorige week uit de kwartaalcijfers van de NVM. Wel stabiliseerden in het derde kwartaal de prijzen en namen het aantal transacties toe.
Nieuwsartikel