Overslaan en naar de inhoud gaan

Amsterdamse starterslening versimpeld

Amsterdamse starterslening versimpeld

Amsterdam schaft een aantal voorwaarden voor de Starterslening af én verlaagt de financieringsrisico’s voor nieuwbouwprojecten. Met deze maatregelen wil het college de woningmarkt stimuleren. Het actieplan ‘Woningbouw in tijden van crisis’ zet in op het realiseren van meer huurwoningen en op het betaalbaar maken van koopwoningen.

De Amsterdamse variant van de landelijke 'Starterslening' is nooit een succes geweest, mede omdat  Amsterdam er bij de start 2007 extra voorwaarden aan verbond: de 'starter' moest een sociale huurwoning achterlaten en de regeling gold alleen voor (ver-)nieuwbouw. Deze voorwaarden worden nu voor een periode van twee jaar losgelaten. Elk huishouden met een inkomen van maximaal twee keer modaal dat voor de eerste keer een woning koopt, komt in aanmerking voor de regeling.

Woningbouw

Een andere maatregel moet het omzetten van koop naar huurwoningen aantrekkelijker maken. Met nieuwbouwprojecten wordt vaak pas gestart als een fors percentage van de te bouwen woningen zijn verkocht. Deze voorverkooppercentages worden door de crisis zelden meer gehaald, waardoor de nieuwbouw stokt. Dit kan worden gecompenseerd door een project (deels) om te zetten naar huurwoningen. De gemeente werkt hier actief aan mee door de grondprijs in dat geval tijdelijk te verlagen. Als de woningen op termijn toch worden verkocht deelt de gemeente mee in de eventuele winst. Om de risico’s hiervan af te dekken is 16 miljoen euro uit het Vereveningsfonds vrijgemaakt. Naast de verminderde verkoop van woningen vormt de financiering van projecten een probleem. Het gemeentelijke erfpachtbeleid biedt de mogelijkheid om erfpacht te betalen in jaarlijkse bedragen in plaats van eenmalige afkoop. Hierdoor wordt het risico voor de ontwikkelaar kleiner. De gemeente zal deze mogelijkheid onder de aandacht brengen van ontwikkelaars die het moeilijk vinden de erfpacht voor langere tijd af te kopen.

Het actieplan is een eerste onderdeel van een breder pakket aan maatregelen om gebieds- en vastgoedontwikkeling te stimuleren. De gemeente is samen met marktpartijen bezig om prioriteiten te stellen binnen en tussen gebieden. De investeringskracht van gemeente en marktpartijen wordt zo gebundeld in plaats van versnipperd.

Bron
Gemeente Amsterdam

Trefwoorden