Amvest gaat verder met ontwikkeling Cruquiusgebied Amsterdam-Oost

22.05.2017
Image

Amvest heeft een overeenkomst afgesloten met de gemeente Amsterdam over verdere ontwikkeling van het Cruquiusgebied in Amsterdam-Oost. In totaal ontwikkelt Amvest ruim driehonderd woningen en 3.000 m2 bedrijfsruimte op het terrein van de vroegere Sigma-fabriek, in de zogeheten Binnenbocht en op het Berkhout-terrein. Het betreft zowel appartementen als eengezinswoningen voor de huur- en koopsector.

Op de locatie van de voormalige Sigma-fabriek worden drie karakteristieke gebouwen, waaronder een gemeentelijk monument, gerenoveerd en het monument wordt met twee verdiepingen verhoogd. Daarnaast komen er nieuwbouwwoningen. Het plan omvat 69 appartementen, 9 eengezinswoningen en 2.000 m2 bedrijfsruimten voor creatieve bedrijvigheid in de verffabriek. Sigma is een gezamenlijke ontwikkeling met Koopmans Bouwgroep. Naar verwachting start de bouw eind 2017.

In De Binnenbocht komen drie gebouwen: een licht, modern ‘terrassengebouw’, een karakteristieke loods uit 1960 die wordt herbouwd en een stoer appartementengebouw van baksteen en houten elementen. In totaal betreft het 156 woningen en circa 685 m2 commerciële werkruimte. De start bouw staat gepland voor eind 2017. En in Berkhout worden vijf gebouwen in een waaiervorm gerealiseerd, waardoor de gebouwen en de openbare ruimte zich zoveel mogelijk richten op het water. In de openbare ruimte komt een oude laad- en loskraan. Hiermee wordt de historie van de plek levend gehouden. Het plan omvat circa 110 woningen en circa 400 m2 werkruimten. Naar verwachting wordt in het tweede kwartaal van 2018 gestart met de bouw.

Amvest is geen onbekende in het gebied. In de eerste fase van het Cruquiusgebied ontwikkelt Amvest al een nieuw havenfront met tien gebouwen met in totaal vijfhonderd woningen. Tevens wordt de voormalige palmoliefabriek getransformeerd en bouwt Amvest aldaar een nieuw kantoor.