Amvest start met woningbouw Cruquiusgebied

27.10.15
Amvest start met woningbouw Cruquiusgebied

Half november start Amvest met de bouw van de eerste vrije sector huur en koopwoningen in het Cruquiusgebied in Oost. Het gaat om het gebied langs het water van de Entrepothaven waar voorheen betonfabriek Albeton gevestigd was. Dat bedrijf is inmiddels verplaatst naar het Westelijke Havengebied, waardoor wonen in het Cruquiusgebied mogelijk is geworden.
Met de start bouw maakt Amvest, de grootste grondeigenaar op het schiereiland, een begin met de transformatie van het rommelige bedrijventerrein naar een woon-werkgebied. De eerste paal van nog eens twee woongebouwen gaat de grond in op het moment dat de vergunningen rond zijn. In deze eerste fase gaat het om 200 woningen naar ontwerp van architectenbureau Geurst en Schulze en Rietveld Architects. Half over het water komt een kantoorgebouw waar Amvest zelf naar toe verhuist.
In het gehele gebied dat Amvest in de komende tien jaar herontwikkelt wil Heleen Aarts, directeur gebiedsontwikkeling van Amvest, een gevarieerd aanbod aan woningen neerzetten. Niet alleen vrije sector huurwoningen, maar ook grondgebonden koopwoningen voor gezinnen en kleinere stadsappartementen voor starters.

Een aantal oude gebouwen blijft behouden en krijgt onder meer een horecafunctie. The Harbour Club wil zich permanent in het gebied vestigen. Ten slotte is ook de start bouw van het Kopgebouw eindelijk aanstaande, het laatste echt grote gebouw van het Oostelijke Havengebied. De bouw heeft jaren op zich laten wachten. In 2008 presenteerde HBB Groep samen met het inmiddels failliete Amplan een ontwerp voor het Amsterdam City Harbour Hotel met 235 kamers, ruimte voor long stay, een restaurant en een café. Projectontwikkelaar Evelien Houwer van HBB Groep dat het hotelgebouw nu met Fris Groep Amsterdam ontwikkelt, verwacht dat de bouw in het eerste kwartaal van 2016 kan beginnen. Ze wil nog niet kwijt welke partij het hotel gaat exploiteren. Volgens Houwer is de reden van de vertraging dat omwonenden jarenlang geprocedeerd hebben tegen de jachthaven die onlangs toch gerealiseerd is.
Meer info: http://www.amvest.nl/project/cruquius-amsterdam-oost/

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS