Argentinië 3: laatste gat aan IJ-oever verdwijnt

30.06.14
Artist Impression Argentinië 3, StudioNineDots
Argentinië 3: laatste gat aan Zuidelijke IJ-oever verdwijnt

Na de zomer wordt begonnen met het dichten van het laatste overgebleven gat aan de Zuidelijke IJ-oever. Woningcorporatie Stadgenoot begint in oktober, samen met Altera Vastgoed aan de bouw van 159 huurwoningen. Die vormen het laatste blok van het project Argentinië (voorheen Nieuw-Argentinië) aan de Oostelijke Handelskade, schuin tegenover club Panama. De eerste twee blokken – in opvallend neo-klassieke stijl – zijn twee jaar geleden opgleverd.
In de co-productie met Altera, dat vastgoed bouwt als beleggingsobject voor diverse pensioenfondsen, en woningcorporatie Stadgenoot ontwikkelt Altera 66 vrije sector huurwoningen en Stadgenoot 93 sociale huurwoningen. Dat bevestigt woordvoerder Pim de Ruiter van Stadgenoot. Naar verwachting zullen de huurprijzen van de vrije sectorwoningen tussen de duizend en vijftienhonderd euro liggen. In de plint komt 400 vierkante meter broedplaats voor kunstenaars.
Het sluitstuk van het project Argentinië en de Zuidelijke IJ-oever krijgt een veel soberder aanzien dan de twee expressieve woonblokken naar ontwerp van het Parijse architectenbureau Breitman – Breitman. Het ontwerp van StudioNineDots sluit naadloos aan bij de stoere contouren van de overige panden aan de Piet Heinkade.
Altera nam eerder al één van de twee woonblokken van Nieuw Argentinië met in totaal 108 woningen over van Stadgenoot. Dat gebeurde nadat het de woningcorporatie niet lukte om snel genoeg voldoende individuele kopers te vinden voor de appartementen aan de IJhaven. Ook niet na aanpassing van de vraagprijs. Omdat Stadgenoot flink moest investeren om de woningen en ondergrondse parkeergarage te realiseren, was betaalbare vrije sectorhuur evenmin een optie volgens de corporatie. Inclusief bijbehorende ondergrondse parkeerplaatsen nam Altera één woonblok over voor 34 miljoen euro. In het andere blok verkocht Stadgenoot 44 woningen aan particulieren en verhuurt de corporatie de overige 64 woningen in het middensegment.
Om de voorbereidende werkzaamheden voor de bouw mogelijk te maken, begint stadsdeel Oost op 1 juli met het verwijderen van de tijdelijke speelplaats op het terrein. Oost onderzoekt de mogelijkheden voor een speelboot om de kinderen in de omgeving tegemoet te komen.

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS