Overslaan en naar de inhoud gaan

Autoriteit Financiële Markten bezorgd over leengedrag koopstarters

Image

Het leengedrag van koopstarters baart de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zorgen. Hypotheekschulden zijn hoog, studieschulden worden regelmatig niet meegewogen en een deel van hen stapelt kredieten. Dat blijkt uit een analyse van de financiële gegevens van koopstarters.

Tussen de 20 procent en 40 procent van de koopstarters lijkt een hogere hypotheek te hebben dan volgens de wettelijke norm strikt genomen verantwoord is. Het gaat om bedragen tussen de 50.000 en 70.000 euro. Hypotheekverstrekkers mogen van die norm afwijken, maar de overschrijding roept bij de AFM vragen op.
Uit de verkenning blijkt ook dat in 2018 meer dan twee op de vijf koopstarters een studieschuld had. Van deze groep meldde 10 procent zijn studieschuld niet. Dat is wel verplicht. Recent consumentenonderzoek wijst er volgens de Autoriteit op dat dit probleem inmiddels groter is geworden. Vooral voor koopstarters kunnen de gevolgen groot zijn, omdat zij over het algemeen financieel kwetsbaarder zijn. Verder wordt een stapeling van kredieten gesignaleerd. Bijna één op de vijf had in 2018 naast een hypotheek ook een consumptief krediet.

Veel koopstarters halen alles uit de kast om een woning te bemachtigen. De AFM waarschuwt opnieuw voor stimuleringsregelingen die koopstarters nog meer financieringsruimte geven. Dit drijft, aldus de AFM, de huizenprijzen slechts op als het aanbod gelijk blijft. Daarmee wordt de afstand tot de woningmarkt voor koopstarters alleen maar groter en zullen zij zich met alle risico’s van dien steeds dieper in de schulden moeten steken.