Overslaan en naar de inhoud gaan

Bestemmingsplan voor nieuwe woonwijk met 550 woningen in Bijlmer Oost vastgesteld

Image

Eind 2022 moet de bouw starten van een nieuwe woonwijk in de E-Buurt Oost in Amsterdam Zuidoost. Het woningbouwprogramma bestaat uit 25 procent sociale huur, 50 procent middeldure en 25 procent duurdere woningen. Rochdale bouwt de sociale huurwoningen en reserveert ze voor huurders uit Zuidoost van wie de huurwoning gerenoveerd wordt.
De nieuwbouw wordt een mix van hoogbouw van 40 tot 60 meter met voorzieningen, laagbouw met 100 eengezinswoningen en appartementen met vier bouwlagen. Voor de hoogbouw langs de Elsrijkdreef komt een buurtplein, met ruimte voor commerciële en maatschappelijke voorzieningen. Ook komt er een kavel waar bouwgroepen uit Zuidoost in collectief particulier opdrachtgeverschap gaan bouwen. De openbare ruimte wordt autoluw. De laatste jaren is het woongebied in de E-buurt al uitgebreid. In de Daalwijkdreefzone kwam de nieuwe buurt Emerald met 174 woningen.
Volgens de planbeschrijving wordt E-buurt Oost een groene woonwijk met veel fruitbomen, eetbare planten, een buurtmoestuin en bloemrijk grasveld.

De gemeenteraad stelde het bestemmingsplan begin april vast. In 2018 stelde het stadsdeelbestuur het stedenbouwkundig plan vast.