Bouw winkelcentrum en woningen in Oostpoort van start

01.07.10

Bouw winkelcentrum en woningen in Oostpoort van start

Op 30 juni 2010 is de bouw van het winkelcentrum en de woningen in het westelijk deel van Oostpoort in Amsterdam gestart.  Op dit deel van het Polderweggebied komen  344 woningen, een parkeergarage met 874 plaatsen, een winkelcentrum met horeca en het ‘Bertolt Brechthuis’ gerealiseerd. De oplevering van de winkels en de woningen in Oostpoort is voorzien eind 2013. De door de gemeente aangekondigde bouwstop heeft geen invloed op dit  project.

Oostpoort is het nieuwe centrumgebied van Oost Amsterdam. Eerder zijn er al een aantal publieksvoorzieningen gebouwd waaronder het Stadsdeelhuis, Sporthal Wethouder Verheij, Sports World, Muziekmakerscentrum muzyQ, de brede school De Kraal en het Centrum voor Beeldende Kunst.

Voorrangsproject

De crisis bedreigde de voortgang van het project. Met een aantal maatregelen is het project alsnog vlot getrokken. Ymere nam  in november 2009 137 van de 205 appartementen boven het nieuwe winkelcentrum over van het bouwconsortium. Toen werd aangekondigd dat deze woningen (tijdelijk) zouden worden omgezet van koop naar huur. Nu wordt dat open gelaten. Wel wordt met de bouw van de woningen gestart zonder voorverkoop. De woningen worden gefaseerd in verkoop genomen vanaf 2011. De partners in OCP: Bouwfonds, Stadgenoot en Ymere durven de bouw van de woningen ‘op risico’ aan mede vanwege de verkoop van het  winkelcentrum aan Syntrus Achmea Vastgoed en Spoorweg Pensioenfonds. Verder zijn gemeente en Rijk met financiële steun over de brug gekomen. Het project kreeg eerder  de status  van ‘voorrangsproject'; voor de woningen komt een subsidie uit de tweede tranche van de Tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009 van het Ministerie van VROM.

De verhuur van de winkels gaat  voorspoediger. Hennes & Maurits, Albert Heijn, Douglas, Miss Etam, Libris, Xenos, Bakkerij Balvert, Jamin en de Hema (uitbreiding) hebben al een ruimte gehuurd in het nieuwe winkelcentrum. Op dit moment worden met zowel landelijke als lokale ondernemers gesprekken gevoerd om zich te vestigen in Oostpoort.

De ontwikkeling en bouw van het woon- en winkelgebied Oostpoort is in handen van OCP bestaande uit Bouwfonds Ontwikkeling, Ymere, Stadgenoot en MAB Development. De bouw wordt uitgevoerd door de Bouwcombinatie UBA / De Nijs en door Coen Hagedoorn Bouw.

 

 

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS