Overslaan en naar de inhoud gaan

Boven de vraagprijs bieden is ook in Amsterdam niet meer vanzelfsprekend

Image

Overbieden is in Amsterdam nog vaak nodig, maar gemiddeld lag in het laatste kwartaal de uiteindelijke transactieprijs van een woning een fractie onder de vraagprijs. Maar van het totaal aantal verkochte woningen werd nog 47 procent in het eerste kwartaal van 2023 boven de vraagprijs verkocht. Een jaar eerder was dat nog 63 procent. Dat meldt de Makelaarsvereniging Amsterdam(MVA). Ook in de rest van Nederland worden steeds minder woningen boven de vraagprijs verkocht. De huizenprijzen daalden in het eerste kwartaal met ruim 8 procent ten opzichte van een jaar eerder.

De mediane transactieprijs daalde in de hoofdstad naar 507.000 euro, 4,9 procent minder dan het vorige kwartaal en bijna 10 procent minder in vergelijking met het eerste kwartaal van 2022. Ook de gemiddelde prijs per vierkante meter daalde, tot net onder de 7.000 euro, 7 procent minder dan vorig jaar. Alleen in Zuidoost steeg de prijs nog, met 0,8 procent.

In alle stadsdelen is het woningaanbod gestegen ten opzichte van het eerste kwartaal van 2022 (+68%), maar een daling (-14%) ten opzichte van het vierde kwartaal van 2022. In het eerste kwartaal is het aanbod overigens vaak wat lager. Gedurende het eerste kwartaal zijn er in totaal 1.502 woningen te koop gezet in Amsterdam. 

Amsterdam volgt landelijke trends

De woningmarkt wordt kortom iets vriendelijker voor de koper, hoewel die door de oplopende rente wel wordt geconfronteerd met hogere financierslasten. Langere verkooptijden, dalende transactieprijzen tot onder de vraagprijs en minder overbiedingen is ook de landelijke trend. Lana Gerssen, makelaar en voorzitter NVM-vakgroep Wonen: "Voor de woningkoper gaat de markt er wat zonniger uitzien met een prijs die dit kwartaal weer wat is gedaald."

Maar de NVM, de landelijke makelaarsvereniging, constateert dat er van een gezond evenwicht tussen vraag en aanbod nog geen sprake is. Ook kijkt de NVM zorgelijk naar de ontwikkeling van het nieuwbouwaanbod: "Die aantallen zijn dramatisch laag terwijl we ze keihard nodig hebben. Want zonder beweging en doorstroming gaat de woningmarkt op slot en dat is funest voor kopers en verkopers", aldus Gersen. NVM-makelaars verkochten in het eerste kwartaal 2023 bijna 4.200 nieuwbouwwoningen en bouwkavels. Dit is een forse daling van 37 procent vergeleken met een jaar eerder. Het CBS meldde vanmorgen dat het aantal verkochte nieuwbouwwoningen in het laatste half jaar van 2022 sterk is teruggelopen.

Trefwoorden