Casco kluswoningen Klarenstraat zo goed als klaar

15.03.14
Casco kluswoningen Klarenstraat zo goed als klaar

Het klusproject van de Alliantie aan de U.J. Klarenstraat in Amsterdam Nieuw-West gaat de volgende fase in. De renovatie van het casco is zo goed als klaar is. Binnen een paar maanden betrekken de eerste bewoners hun nieuwe woning.
De portiekflat in de Staalmanpleinbuurt zou aanvankelijk worden gesloopt. De Alliantie besloot de veertig appartementen echter te verkopen als kluswoningen, om op deze manier een andere groep bewoners naar de wijk te trekken. In iets meer dan een jaar tijd is negentig procent van de appartementen verkocht.
Elk appartement is weer anders. Het klusproject biedt kopers de mogelijkheid om verschillende originele woningen samen te voegen; boven of naast elkaar en die naar eigen inzicht en middelen in te vullen. Zo hebben Jan Roodenburg en Carla Bienemann samen drie appartementen van elk 50 duizend euro gekocht. Als hun woning gereed is, zijn ze inclusief verbouwing drie ton kwijt voor 195 vierkante meter. “Dat vind je nergens in Amsterdam,” zegt Bienemann die nu nog in Utrecht woont, “zeker niet als je op een manier wil samenwonen zoals wij. We willen dichtbij elkaar wonen, maar niet in één huis.”
Volgens Larry Bath, directeur vastgoed van de Alliantie, biedt het klusproject meerwaarde voor de vernieuwing van de Staalmanpleinbuurt. “Het blijkt dat we hier nu mensen naartoe krijgen die anders niet snel de stap over de ring gemaakt hadden en zelfs van buiten Amsterdam komen.” Bienemann kende Nieuw-West helemaal niet. “Maar het is een groene wijk met veel verschillende bewoners, dat trekt mij wel aan.”
Toch heeft de Alliantie wel leergeld betaald. Bath: “Dit project is op zich niet rendabel, maar wij zijn enthousiast over de kluswoningen als onderdeel van de vernieuwing van deze buurt. Het heeft wel veel tijd en geld gekost. Individuele kopers hebben een collectief moeten vormen. En ze hebben ook veel van ons gevraagd als het gaat om de kwaliteit van de gevel en duurzaamheid. Die extra kosten zijn vooral bij ons komen liggen. Ook was het zoeken naar het beste moment om de woningen over te dragen aan de kopers.”
Samen met de gemeente gaat de Alliantie in de komende tijd lessen trekken uit de herontwikkeling van de zestig jaar oude flat. “Voor de gemeente was het ook uitvinden hoe het nu precies moest met erfpacht en vergunningen.” Volgens stadsdeelbestuurder Paulus de Wilt kan de gemeente nog veel meer winst halen door veel actiever dit soort zelfbouwprojecten te waarderen en actiever te faciliteren.
De Alliantie is een eind op weg met de vernieuwing van het gebied rond het Staalmanplein. De corporatie startte in 2009 met een ingrijpende vernieuwing van de buurt, die toen volledig uit sociale huurwoningen bestond. De aanpak is gericht op differentiatie van de wijk naar een mix van sociale huur, middensegment huur en betaalbare koop. Ook kwamen er nieuwe voorzieningen in de wijk, zoals een brede school, een moskee, een lunchcafé en een park.
Deze zomer zijn de meeste kluswoningen klaar. Volgende week begint de corporatie met de renovatie van de Plesmanflats, de eerste 16 eengezinswoningen van Thuis West worden in april opgeleverd en in mei is het definitief ontwerp voor de nieuwbouw van de Henri Dunantbuurt klaar. (Joost Zonneveld)

NUL20 nieuws

Laatste nummer

afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 16.06

Maar liefst 48 gemeenten doen een beroep op een bijdrage uit het Volkshuisvestigingsfonds voor in totaal negentig plannen. Het beschikbare budget van 450 miljoen euro is hiermee ruim twee keer overtekend. Vier gemeenten uit de Metropoolregio Amsterdam dienden een aanvraag in. Naar verwachting...

Fred van der Molen
Achtergrondartikel 15.06

Bijna alle neuzen staan dezelfde kant op: om de woningcrisis te lijf te gaan, moeten er heel veel woningen worden gebouwd. Ook in nieuwe uitleglocaties, ook in het groen, zeggen veel bouwende partijen. Maar de opvatting van gemeenten in de regio Amsterdam en de provincie Noord-Holland is juist...

Pieter Lesage
afbeelding van Fred van der Molen
Video 14.06

Om te kunnen voorzien in de grote woningbehoefte in de regio Amsterdam zijn nieuwe stedelijke kernen nodig buiten Amsterdam. Een van de plekken waar dat moet gebeuren is Purmerend. De gemeente is voornemens de komende twee decennia 10.000 nieuwe woningen te bouwen: ''Die schaalsprong waar we...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Boekbespreking 12.06
De nieuwe editie van het Jaarboek voor Architectuur 2020/2021 toont ons zoals gebruikelijk de jaarlijkse oogst aan aansprekende Nederlandse architectuur.
Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Video 28.05

Met de groenvisie van de gemeente Amsterdam moet de stad tussen 2020 en 2050 ondanks de enorme woningbouwplannen groener worden. Maar hoe realiseer je dat in een stad waar de ruimte steeds schaarser wordt? Groen kan worden geïntegreerd in nieuwbouw en de aanleg van nieuwe buurten en wijken, maar...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 27.05 Geactualiseerd op: 27.05.21

Hout wordt naar voren geschoven als bouwmateriaal voor een CO2-neutrale wereld. De 32 gemeenten van de MRA hebben nu een ambitieus doel gesteld: 20 procent van de woningproductie in houtbouw in 2025, oplopend tot 50 procent in 2050. Zijn dat realistische ambities? In gesprek met Thijs Kroese,...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Boekbespreking 17.05
Journalist/beurscommentator Hans de Geus kon als ZZP'er geen hypotheek krijgen voor een appartement in Amsterdam, maar wel een lening voor een appartement om te verhuren. En zo kocht hij er later nog twee, genoeg om zich als ZZP'er van een pensioen te voorzien.
Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 07.05 Geactualiseerd op: 07.05.21

In Muiderberg liggen de eerste buizen van een duurzaam, betaalbaar en collectief warmtenet in de grond. Het nabijgelegen IJmeer wordt ingezet als warmtebron. De bewoners zijn straks goedkoper uit dan met aardgas. Althans, als de rekensommen kloppen en de voorfinanciering rondkomt.

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Video 06.05

Deze aflevering van Bouw Woon Leef staat in het teken van mobiliteit. Aan het woord komen onder andere een hoogleraar urban mobility futures, een gebiedsontwikkelaar en een deelvervoer gebruiker. De trend is duidelijk: nieuwe wijken worden autoluw. Hoeveel waarde kun je wel niet toevoegen aan...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 05.05

Tijdens een bijeenkomst met als thema ‘de ziel van de buurt’ gingen ontwikkelaars en stadsonderzoekers met elkaar in gesprek over de vraag wat het DNA van een buurt is, hoe daar vat op te krijgen én hoe daar vervolgens rekening mee te houden bij gebiedstransformatie. Een onderwerp dat gezien de...

Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Video 20.04
In de media verschenen eind maart berichten dat Amsterdam een gedeeltelijke bouwstop zou afkondigen voor 2021. De betrokken wethouders in Amsterdam stellen dat hier geen sprake van is. Wel worden een aantal nieuwe ontwikkelingen uitgesteld, tot verdriet van de betrokken ontwikkelaars. Hoe zit...
Fred van der Molen
afbeelding van Fred van der Molen
Achtergrondartikel 05.04

Er verandert de komende jaren meer aan het huurbeleid dan de afgelopen jaren, mede omdat een aantal Kamermoties in wetgeving is omgezet. Een overzicht van de wijzigingen in 2021 en 2022.

Fred van der Molen

NUL20 Dashboards

De NUL20 Dashboards geven zowel een historisch als actueel overzicht van de woningvoorraad en de woningproductie van Amsterdam én de Metropoolregio Amsterdam. Overzicht.