Overslaan en naar de inhoud gaan

Corporaties beperken huurverhoging tot gemiddeld 2,4 procent

Image

Woningcorporaties verhogen hun huren per 1 juli 2023 gemiddeld met 2,4 procent. Dat meldt de koepelorganisatie Aedes op basis een enquête onder 192 corporaties. De wettelijk toegestane huursomstijging is 2,6 procent. Bijna 30 procent van de corporatiehuurders krijgt een eenmalige huurverlaging tot 575 euro. Gemiddeld levert huurders dat een verlaging van 58 euro op.  Iets minder dan de helft (45%) van de corporaties maakt gebruik van de inkomensafhankelijke huurverhoging. De gemiddelde verhoging voor de hoge middeninkomens is 39 euro en voor de hogere inkomens 73 euro.

De meeste corporaties passen op 1 juli de huren aan. Deze toegestane huuraanpassing is dit jaar voor het eerst gebaseerd op de CAO-ontwikkeling, en niet zoals de afgelopen jaren op de inflatie. Daarvoor is gekozen gezien het forse oplopen van de inflatie. Gemiddeld verhogen de corporaties de huren met 2,4. De maximale verhoging van 2,6 is een half procent lager dan de CAO-ontwikkeling van december 2021 tot en met november 2022. Veel huurders zijn dus naar verhouding een kleiner deel van hun inkomen kwijt aan huur. Maar de inflatieontwikkeling was in diezelfde periode was 9,7 procent.
In de Nationale Prestatieafspraken is afgesproken dat huurders met een inkomen dat lager is dan 120 procent van het sociaal minimum in 2023 een eenmalige huurverlaging krijgen wanneer hun huur hoger is dan 575 euro per maand. Dit geldt voor 30 procent van alle huurders van sociale huurwoningen van woningcorporaties, zo’n 600.000 huishoudens.  Eind 2022 vroegen corporaties een huur van gemiddeld 572 euro. Aedes verwacht dat dit bedrag dit jaar daalt vanwege de eenmalige huurverlaging.

Geen verhoging bij slecht energielabel

Een deel van de corporaties (43%) verhoogt de huren van woningen met een slecht E,F of G-energielabel niet of nauwelijks. In Amsterdam doen alleen Stadgenoot en Eigen Haard dat voor een beperkte categorie huurders. Zie link onder voor details over aanpassingen in Amsterdam.