Overslaan en naar de inhoud gaan

Corporaties ondersteunen Vluchtelingenwerk bij inburgering statushouders

Amsterdamse woningcorporaties en Vluchtelingenwerk helpen vluchtelingen die een verblijfstatus krijgen en een huurwoning, om zo snel mogelijk in te burgeren in hun woonomgeving. Vrijwilligers – die o.a. worden geworven onder de medewerkers van de corporaties – gaan de nieuwe huurders informeren over hun rechten en plichten bij het wonen, helpen bij het vinden van de weg in de buurt en ondersteunen bij het juist gebruik van hun nieuwe woning. Ze werken nauw samen met de wijkbeheerders van de corporaties.

De samenwerking is niet nieuw. In de afgelopen drie jaar hebben de drie woningcorporaties Ymere, Eigen Haard en de Alliantie al gewerkt
met woonwijkvrijwilligers en met succes. Nu sluiten ook Rochdale, Stadgenoot en De Key zich aan. De woningcorporaties bekostigen de coördinatie en professionele ondersteuning van het project. Hierbij zullen uiteindelijk in totaal 70 vrijwilligers betrokken zijn die aangestuurd worden door de stichting Vluchtelingenwerk. Ook de gemeente Amsterdam neemt een deel van de kosten op zich.

Vanaf het moment van de sleuteloverdracht voor een huurwoning, krijgt een erkende vluchteling tijdelijk een vrijwilliger toegewezen. Die helpt hem of haar bij het begrijpen van alles wat er komt kijken bij het huren van een woning. Ze geven voorlichting over wat bijvoorbeeld van hen wordt verwacht als huurder, zoals samen het trappenhuis schoon houden en afval op de juiste manier en op het juiste moment aanbieden. Samen met de wijkbeheerder van de corporatie worden de nieuwe huurders geïntroduceerd in de buurt en bij de buren.

Ymere en De Alliantie hebben al ervaringen opgedaan. Eric van Kaam, directeur Wonen en Leven Ymere: “Deze mensen hebben iets meer hulp en begeleiding nodig dan reguliere huurders. De corporaties bieden de woonwijkvrijwilligers van Vluchtelingenwerk een training over “huren bij de corporatie” en koppelen de woonwerkvrijwilligers aan de huismeester/gebiedsbeheerder van de corporatie. Samen zorgen zij voor een goede begeleiding van de vluchteling bij de verhuizing naar de woning”.
Erna van der Pers, directeur de Alliantie Amsterdam, onderstreept daarnaast het belang voor de andere buurtbewoners. “Ook voor de buren van de nieuwe Nederlanders is het fijn dat ze worden geholpen snel hun weg vinden in de buurt. Onze wijkbeheerders en de woonwijkvrijwilligers introduceren hen bij de buren en bij buurtactiviteiten, informeren hen over wat er komt kijken bij het ‘huurder zijn’ én dragen zo bij aan de leefbaarheid van de buurt”.

De gemeente Amsterdam heeft in 2016 de opgave om 2.042 verblijfsgerechtigden een huurwoning aan te bieden. Het merendeel van deze woningen wordt geleverd door de woningcorporaties die in Amsterdam verenigd zijn in de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties.