CPO-project Hof van Eland wint Nieuwbouwprijs

19.10.13
CPO-project Hof van Eland wint Nieuwbouwprijs

Wethouder Maarten van Poelgeest heeft op 18 oktober  de Amsterdamse Nieuwbouwprijs uitgereikt aan de bewoners van het Hof van Eland. Het winnende project is een zelfbouwinitiatief van drie gezinnen. Midden in de Jordaan realiseerden zij zes eensgezinswoningen met een gemeenschappelijk hofje.

Het zelfbouwproject is opgezet door een aantal vrienden. Bewoner en architect Bastiaan Jongerius staat samen met Niels Bon, projectontwikkelaar bij Eigen Haard, aan de basis. Drie gezinnen kochten na lang onderhandelen het perceel met bebouwing en vervuilde grond van de gemeente. Later werd de bouw tijdelijk stopgezet door schade aan een van de buurpanden.

Zelfbouw is kortom voor doorzetters. Al met al heeft het 5 jaar geduurd om het project volledig af te ronden, maar dan staat er ook wat. De deur van dit complex geeft toegang tot een steeg die uitloopt op de binnentuin. Aan deze tuin liggen de drie woningen die met houten trappen te bereiken zijn. De voordeuren en geveltuintje van de woningen liggen aan de Lijnbaanstraat. De achterzijde van deze woning komen uit op een hofje, vandaar ook de naam. Het hof dient als speelplaats voor de kinderen en maakt af en toe plaats voor een gezellige buurtbarbecue.

Omdat de bewoners nauw betrokken waren bij de ontwikkeling, hebben zij ook inspraak gehad op de indeling van de woning. Deze verschilt dan ook per woning. Dit project bestaat uit 3 eengezinswoningen aan de Lijnbaanstraat, 2 appartementen en 1 stadswoning aan de Elandstraat.

Hof van Eland won voor Piri Reis en Oosterdokseiland. Filmpjes van alle tien genomineerde projecten zijn te vinden op de site van de Nieuwbouwprijs.

De zevende editie van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs is een initiatief van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam, Bouwend Amsterdam, Het Parool en AT5.

Zie ook: AT5-video met overzicht van alle projecten 

Trefwoorden:

Het zelfbouwproject is opgezet door een aantal vrienden. Bewoner en architect Bastiaan Jongerius staat samen met Niels Bon, projectontwikkelaar bij Eigen Haard, aan de basis." data-share-imageurl="">

NUL20 nieuws

Laatste nummer

AEDES NIEUWS