IJDock: run op prijzige woningen

IJDock is het jongste eiland in het IJ. Deze maand is begonnen met de bouw van onder meer het nieuwe Amsterdamse Paleis van Justitie, nieuw kantoor met KLPD waterpolitie, een hotel, woningen en commerciële ruimten. Zonder veel aandacht te geven aan het project is de inschrijving voor de 56 luxueuze woningen ruim overtekend.

IJDock bij nacht (simulatie)Wonen met ruim uitzicht op het water van het IJ, op een steenworp afstand van het centraal station en met een eigen parkeerplaats. Zonder veel aandacht te geven aan het project is de inschrijving voor de 56 luxueuze woningen ruim overtekend, laat een woordvoerder van ontwikkelaar ASR Vastgoed Ontwikkeling N.V. weten. Tijdens de afgelopen editie van Sail konden geïnteresseerden zich spontaan inschrijven voor de appartementen die tussen de 445 duizend en 1,8 miljoen euro kosten. Voor die duurste optie krijgt de eigenaar een woning van bijna 300 vierkante meter. ASR Vastgoed Ontwikkeling heeft vanwege de goede ligging en de hoge kwaliteit van de woningen niet getwijfeld of het project ondanks de crisis door zou moeten gaan. "Het is een prachtige plek om te wonen. De ruime woningen aan de IJ-kant hebben grote ramen die helemaal weggeklapt kunnen worden, dat geeft een extra direct contact met het IJ."
In de afgelopen jaren is het nieuwe eiland ontstaan door het slaan van damwanden. De bak waar de parkeergarage in komt is inmiddels gereed. Deze maand begint gelijktijdig de bouw van de het Paleis van Justitie, een hotel van Jan Bakers architecten met driehonderd kamers, de woontoren van Zeinstra en Van Gelderen die uit elf lagen bestaat en de nieuwbouw voor de Waterpolitie, die, net als pleziervaarders, een eigen haven krijgt. Op verschillende plekken in de plinten van de gebouwen komt ruimte voor winkels en horecagelegenheden. IJDock moet in 2013 gereed zijn.
Het nieuwe eiland wordt met een korte dam verbonden aan het vasteland en er komt een brug voor langzaam verkeer. Coördinerend architect Dick van Gameren kwam op het idee van een nieuw eiland omdat de ontwikkelaar het water een dominante rol wilde laten spelen. Bovendien past het in de traditie van eilanden in het Oostelijk en Westelijk Havengebied. Om de oude stad niet af te sluiten van het IJ, hebben zichtlijnen vanaf de Keizersgracht en het Bickerseiland een belangrijke rol gespeeld in de vormgeving van de gebouwen. Delen van de panden zijn rigoureus weggesneden. De bebouwing op het IJDock zal daardoor het gevoel geven van een grote drijvende ijsberg.