Overslaan en naar de inhoud gaan
Coronacrisis: vakantieverhuur ingestort, tijdelijke verhuur groeit
"Uitgelezen kans om illegale verhuur op te sporen"

Nu de vakantieverhuur en de verhuur aan expats door de coronacrisis stil ligt, stijgt het aanbod van gemeubileerde huurwoningen voor een maximum termijn van drie maanden. Volgens raadsleden van Groen Links biedt deze ontwikkeling een uitgelezen kans om illegale vakantieverhuur op te sporen. De afdeling Handhaving start binnenkort een steekproef.

Raadsleden De Jong en Ernsting stelden eind maart vragen over de verschuivingen die plaats vinden op de markt van vakantieverhuur. “Het lijkt er op dat woningen die voorheen via sites voor vakantieverhuur werden aangeboden en in deze periode leeg blijven staan, nu voor enkele maanden worden aangeboden. Het vermoeden bestaat dat die woningen permanent en dus illegaal via sites als Airbnb worden verhuurd.”

Volgens het raadsduo moeten bijvoorbeeld ook verhuurwebsites als Pararius onder de loep worden genomen. Een korte blik op die verhuursite toont al snel een woning in de 1e Jan Steenstraat van 65 m2, gemeubileerd en voor een periode van maximum drie maanden. Huurprijs: 1.350 euro per maand. Volgens een woordvoerster van online verhuurplatform Pararius is het niet verboden om woningen voor een periode van maximaal drie maanden te verhuren. En het verhuurplatform ziet wel een duidelijke stijging van het aanbod van huurwoningen in het algemeen. “Er was in maart landelijk een stijging te zien van het aanbod van huurwoningen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In de tweede helft van maart 2020 werden er in het hele land 5,4 procent meer vrije sector huurwoningen aangeboden op onze site ten opzichte van dezelfde periode vorige jaar.” De verhuursite heeft geen aparte cijfers beschikbaar van Amsterdam. Pararius weet  niet of een woning eerder via Airbnb is verhuurd, maar zegt wel dagelijks de kwaliteit en legaliteit van woningadvertenties te controleren. "Als er daadwerkelijk sprake is van illegale verhuur of verboden praktijken melden we dat direct bij de makelaar die de woning adverteert en verwijderen we de advertentie. Zonodig wordt ook zijn toegang tot de site opgeschort." 

Spoedwet tijdelijke contracten

De woordvoerster van Pararius acht het aannemelijk dat de uitbraak van het coronavirus heeft geleid tot toename van het huuraanbod. “Hierdoor is onder andere de toeristische sector volledig stilgevallen. Dit kan tot gevolg hebben dat partijen die voorheen hun woonruimte op de short stay markt aanboden, nu zijn aangewezen op de langere termijn verhuur om zo hun leegstand te beperken. We verwachten dat deze situatie tijdelijk is en dat zodra alles weer normaal op gang komt, ook deze beweging op de huurdersmarkt weer afneemt.”
Pararius ontvangt ook geluiden van makelaars dat lopende huurovereenkomsten tussentijds worden opgezegd door kenniswerkers/expats waarvan de contracten zijn beëindigd. “Deze leeggekomen huurwoningen zullen door het ‘on hold’ zetten van nieuwe banen van deze expats minder makkelijk worden verhuurd, waardoor het beschikbare huuraanbod ook toeneemt.” 
Om te voorkomen dat bijvoorbeeld expats die niet naar hun eigen land terug kunnen keren, op straat komen te staan is een spoedwet aangenomen. Die moet voorkomen dat huurders van wie het tijdelijk contract afloopt tussen 1 april en 30 juni op zoek moeten naar een andere woning. Deze huurcontracten kunnen eenmalig worden verlengd met een maximaal van drie maanden tot – vooralsnog – uiterlijk 1 september. 

Steekproef

update 21 april:
Op 21 april liet het college in antwoord op de raadsvragen van De Jong en Ernsting weten dat inmiddels onderzoek wordt gedaan naar verhuurwebsites als Pararius. "Daarbij wordt gebruik gemaakt van de digitale zoekmogelijkheden die al voorhanden zijn.In dit onderzoek worden zaken als inschrijving in de Basisregistratie Personen, vergunning shortstay en mogelijk andere overtredingen meegenomen. Het college tekent daarbij aan dat het voor een bepaalde termijn verhuren van een woning niet direct betekent dat regels worden overtreden. 
foto: Buitendecoratie van hotel in de Beethovenstraat
Janna van Veen