Overslaan en naar de inhoud gaan

Eerste particuliere woning proeftuin Purmerend aangesloten op warmtenet

Image

De eerste particuliere woning uit de proeftuin Overwhere-Zuid in Purmerend is afgelopen week aangesloten op het warmtenet. De wijk is een van de 27 wijken uit het Programma Aardgasvrije Wijken dat een jaar geleden van start is gegaan. De woningen in Purmerend zijn binnen het programma de eerste woningen van particuliere eigenaren die aardgasvrij worden met behulp van een wijkgerichte aanpak.

In het Programma Aardgasvrije Wijken werken het ministerie van BZK, het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Interprovinciaal Overleg, de Unie van Waterschappen en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten samen om gemeenten en betrokken partijen zo goed mogelijk te ondersteunen om wijken aardgasvrij te maken. De 27 wijken fungeren als proeftuin waar gemeenten samen met bewoners, gebouweigenaren, netbeheerders en energieleveranciers samen leren hoe de wijkgerichte aanpak het beste kan worden ingericht en opgeschaald.
De gemeente Purmerend is één van de koplopers in de energietransitie. Al driekwart van de woningen is aangesloten op het warmtenet, omdat dat al sinds de jaren ’80 de norm is in Purmerend. De kwart die nu nog aardgasvrij moet worden, zijn vooral woningen van voor die periode.